В Україні продовжили мораторій на стягнення з валютної іпотеки

Читать на русском
Верховна рада ухвалила закон про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Нардепи схвалили закон із пропозиціями президента.

Верховна рада ухвалила закон про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Нардепи схвалили закон з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

«За» проголосували 297 нардепів.

Іпотека під 10%: амбітні плани чи об’єктивна реальність?Чому гарна ідея з іпотечним кредитуванням для населення знову розіб’ється об сумні економічні реалії сьогодення, розмірковував політолог Олександр Радчук.

Раніше президент у своїх пропозиціях зазначив, що ухвалений Радою закон створює правову колізію з приводу майна, яке не може бути вилучено.

Документ продовжує мораторій на стягнення майна з валютної іпотеки, який діє з 2014 року, на шість місяців.

Водночас Зеленський запропонував виключити із закону пункт 2, який розширює предмет мораторію.

Із закону виключається положення, за яким «не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави/іпотеки або згідно з кредитним договором».

Отже, продовжено мораторій на стягнення майна, якщо таке «нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна».

Нагадаємо, у середині серпня Зеленський повернув до Верховної ради цей закон і запропонував ухвалити документ у новій редакції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: