Кулеба назвав відмінність Майдану від подій в Білорусі

Читать на русском
Революція Гідності в Україні та події в Білорусі можуть здаватися подібними, але між ними є фундаментальна відмінність.

Революція Гідності в Україні та події в Білорусі можуть здаватися подібними, але між ними є фундаментальна відмінність.

У чому саме відмінності на пресконференції в понеділок, 24 серпня, розповів голова МЗС України Дмитро Кулеба, пише пресслужба відомства 24 серпня.

«Я б не порівнював ситуацію 2014-го року в Україні, Майдан, Революцію Гідності і нинішні події в Білорусі. Зовні вони можуть здаватися подібними, але між ними є одна фундаментальна відмінність: у 2014 році українці повстали за розвиток своєї держави як європейської. Це було питання вибору: повернення в простір, контрольований Росією, або продовження руху у велику європейську сім'ю. Ми не бачимо цього вибору зараз у Білорусі. Ми вважаємо, що білоруси насамперед виражають своє невдоволення правлячою елітою, яка десятиліттями утримує владу в країні. Але мова не йде зараз в Білорусі про вибір руху країни. І це фундаментальна відмінність, її треба враховувати», - каже міністр.

Він додав, що справжню, дієву підтримку Заходу Україна почала відчувати вже після Майдану.

«Я вважаю, перш за все вибір має зробити білоруський народ. І вже на основі того вибору, який буде він зробив, Європейський Союз буде приймати рішення про те, як надалі підтримувати Білорусь», - додав він.

Разом з тим він зазначив, що будь-яке подальше зміцнення позицій Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України.

«Україна зацікавлена ​​в незалежній, демократичній Білорусі. Тому будь-яке подальше зміцнення позицій Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України. У нас дуже довгий кордон з Білоруссю, і ми маємо розуміти, що ця частина кордону повинна залишатися для нашої країни безпечним і дружнім кордоном», - сказав Кулеба.

Раніше в ЄС також заявили, що між подіями в Україні і в Білорусі є відмінності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: