Криза COVID-19: чи працевлаштовані українці, які повернулися із «заробітків»

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

В Україні через центри зайнятості програмою з часткового безробіття вдалося зберегти близько 360 тисяч робочих місць. Економіст та голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець у коментарі «Слово і діло» зазначив, що через епідемію багато країн зіштовхнулися із хвилею безробіття, проте трудові мігранти, які повернулися до України, залишаються переважно без роботи.

«Нинішня влада нічого не робить для створення нових робочих місць, причому не тільки для тих людей, які повернулися із заробітків, а й для тих, хто тут працював. Із запровадженням карантину дуже багато працівників були звільнені й залишилися без роботи. Це стосується торгівлі, громадського харчування, сфери розваг тощо. З іншого боку, зараз відбувається знищення малого підприємництва, де, власне, й створювалися робочі місця, і де українці могли працевлаштуватися», – наголосив Биковець.

Трудові мігранти: чому Україна на роздоріжжіУкраїнські заробітчани за минулий рік перерахували на батьківщину 14 мільярдів доларів, що на 19 відсотків більше, ніж у 2017 році.

За його словами, попри звіти влади про створення робочих місць, тиск на малий бізнес посилюється. Як наслідок, це призводить до припинення підприємницької діяльності, закриття підприємств й збільшення кількості безробітних.

«Кількість безробітних не зменшується. Люди, які повернулися з-за кордону, теж не працевлаштовані. Можливо, в них є надія на те, що найближчим часом будуть відкриті кордони і вони зможуть поїхати на роботу, але ситуація доволі складна. Річ у тім, що в багатьох країнах є проблема з працевлаштуванням. Водночас подекуди за кордоном зберігся попит на українських працівників. Але, що стосується якихось висококваліфікованих спеціальностей, то за кордоном і місцевим складно влаштуватися на роботу. У цьому питанні процеси у світі пов’язані, відтак ситуація залишатиметься проблематичною деякий час», – прокоментував В'ячеслав Биковець.

Нагадаємо, в Держслужбі зайнятості повідомили, що останнім часом зростання кількості безробітних сповільнилося.

«Слово і діло» вивчало, чи буде черговий сплеск безробіття разом із другою хвилею коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: