Трудові мігранти: чому Україна на роздоріжжі

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Минулого року трудові мігранти перерахували до країни $14 млрд. Зараз ми стоїмо на роздоріжжі. Перший шлях – той, де українці продовжуватимуть жити на дві країні й надалі.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«Якщо українці й надалі житимуть на дві країни, то це приведе до того, що обсяги валюти в Україну лише збільшуватимуться через те, що українці з кожним роком отримують більше або через збільшення заробітної плати, або за рахунок виїзду до країн із більшим рівнем оплати праці. Більшість українців мріють працювати не в Польщі, а в Чехії чи Німеччині, що скоро стане реальністю», – зазначив Дорошенко.

Другий варіант розвитку подій є негативним. Небезпека в тому, що люди розчаруються в можливостях України, заберуть свої сім’ї й повністю емігрують. Тоді потік грошей із-за кордону почне знижуватися, додав він.

За першим варіантом ішли поляки, а за другим – литовці. Україні вкрай важливо працювати з цими людьми, щоб вони не розривали своїх відносин із батьківщиною, уточнив експерт.

З яких країн надсилають грошові перекази в УкраїнуУ 2018 році зі всіх країн світу збільшився обсяг приватних грошових переказів для українців. Тільки з РФ потік грошей скоротився.

«Багато хто хотів би повернутися до країни, але низький рівень життя та відсутність перспектив їх лякає. Тому держава має почати проводити політику щодо своїх громадян, які працюють за кордоном. А це надання подвійного громадянства, відсутність спроб позбавити субсидій родини мігрантів, надання юридичного супроводу щодо працевлаштування, покращення консульської допомоги та інші кроки», – резюмував Олексій Дорошенко.

Раніше повідомлялося, що на постійній основі за кордоном працюють понад 3 мільйони громадян України, тимчасово – від 7 до 9 мільйонів осіб.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

З яких країн надсилають грошові перекази в Україну – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: