З'ясувалося, скільки «дочок» українських компаній працює в Росії

Читать на русском

У Росії працює в шість разів більше дочірніх українських компаній, ніж російських в Україні.

Про це свідчать результати дослідження, яке провели аналітики системи для перевірки контрагентів YouControl, пише Економічна правда.

«Незважаючи на напружені українсько-російські відносини, в Росії все ще є філії українських компаній. Так, згідно з даними російського реєстру ЕГРЮЛ, 85 компаній, що займаються оптовою торгівлею, та 84 некомерційні організації все ще мають відкриті філії в російських містах. Також свої підрозділи мають компанії, задіяні в операціях з нерухомістю, будівництві та тимчасовому розміщенні харчування», - йдеться в повідомленні.

За словами економістки Центру економічної стратегії Дар'ї Михайлишиної, інколи в українських компаній немає іншого вибору, окрім як продовжувати постачати свої товари в РФ, особливо в таких галузях як металургія, де ланцюги виробництва були зав’язані на Росію ще з часів Радянського Союзу і ця залежність зберігається і досі.

Підкреслюється, що найбільше компаній, що засновують компанії в Росії, із Києва. Таких згідно з даними ‒ 210.

«Відносно багато компаній із південно-східної України є засновниками юросіб у РФ: 70 компаній із Криму, 56 ‒ у Донецькій області; 55 ‒ у Харківській; 48 ‒ з Дніпропетровської та 30 - із Запорізької області. При цьому на заході України майже відсутні компанії, що є засновниками юросіб у РФ. Зокрема, в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях лише по одній такій компанії, у Хмельницькій ‒ 2, в Чернівецькій ‒ 3, в Рівненській ‒ 4, а у Львівській ‒ 5», - заявляють в YouControl.

Відповідно до даних російського реєстру ЕГРЮЛ філій російських компаній в Україні значно менше, лише 104.

«Однак, філії ‒ не єдиний тип зв’язку, який може існувати між компанією в Україні та Росією. Зокрема, за даними Єдиного державного реєстру (ЄДР), у червні 2020 року в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників та/або бенефіціарів. При цьому, із реєстру видно, що компаніями володіли різні особи і вони не були сконцентровані в одних руках», - йдеться у дослідженні.

За даними ЦЕС, останні 10 років російська присутність на заході України впала (окрім Закарпатської області), а зросла найбільше в Закарпатській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях.

«Але це не обов’язково свідчить про систематичне збільшення російської присутності: наприклад, у Закарпатській та Черкаській областях ключовим чинником було придбання російською компанією місцевого обленерго», - пояснюють аналітики.

У ЦЕС зазначають, що деякі російські компанії приховують справжнього бенефіціара та не вказують те в реєстрі, хоча це й суперечить закону. Ці компанії хочуть «сховатися» від українських санкцій та продовжувати працювати в Україні.

Російські компанії розташовані переважно в Києві, а також на сході України. Українські компанії також продовжують вести бізнес у Росії будучи як членами російських некомерційних організацій, так і засновниками комерційних організацій у Росії. Як і з присутністю російських компаній в Україні, тут також найбільш пов’язаними з Росією є компанії зі східної України.

Нагадаємо, Україна в січні-вересні 2019 року експортувала до Росії товарів на 2 млрд 453 млн доларів.

Також стало відомо, що уряд Російської Федерації готує нові економічні заходи щодо України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: