Перемир’я на Донбасі: чи зупинять агресію РФ миротворці

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Опівночі, 27 липня, у районі проведення операції Об’єднаних сил розпочався повний та всеосяжний режим припинення вогню. Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в коментарі «Слово і діло» пояснив, що для просування в питанні врегулювання конфлікту необхідно відстоювати ідею розміщення миротворчих сил.

«Самі домовленості про перемир’я позитивні, як і попередні. Це для нас дуже потрібно, оскільки може припинити загибель і поранення українських громадян і українських військовослужбовців. Тому це треба робити. Інше питання, наскільки ці домовленості будуть відрізнятися від попередніх, невиконаних. Тут потрібно зачекати, бо вже на цьому тижні стане зрозуміло, чи будуть виконуватися домовленості російською стороною. Я думаю, що виконати домовленості про припинення вогню без залучення миротворчої місії чи ООН, чи НАТО, чи ОБСЄ буде важко. Тому слід повертатися до ідеї залучення миротворців і водночас продовжувати працювати в Мінську в політичних підгрупах», – сказав Мусієнко.

Перемир'я на Донбасі: Британія закликала Росію вплинути на бойовиківБританія вітає домовленість на рівні Тристоронньої контактної групи про всеосяжне припинення вогню на Донбасі.

На думку експерта, політичний діалог також повинен продовжуватися в рамках чинних форматів.

«Аналізуючи попередні домовленості, слід зазначити, що Росія їх не дотримувалася жодного разу. Дуже важко віриться, що цього разу дотримається. У мене песимістичні прогнози», –сказав він.

Мусієнко додав, що припинення вогню пов’язане із процесами, які відбуваються в ТКГ і це питання постійно на порядку денному.

«Зараз ці домовленості досягнуті за результатами консультацій у Берліні та переговорів голів МЗС. Потрібно було запропонувати хоч щось, от і доводиться ходити по колу. Якщо ми хочемо концептуально врегулювати конфлікт, то тут необхідна миротворча місія та переговори в політичній площині, враховуючи, звісно, «червоні ліні» та інтереси України. Це те, що дозволить рухатися далі», – прокоментував він.

Нагадаємо, у Великій Британії відзначили, що вітають домовленість на рівні Тристоронньої контактної групи про всеосяжне припинення вогню на Донбасі. Лондон очікує, що Росія виконає свої зобов'язання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: