Легалізація грального бізнесу: за і проти

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Верховна рада на засіданні у вівторок, 14 липня, ухвалила в другому читанні законопроект №2285-д, яким легалізувала гральний бізнес в Україні. Законопроект підтримали 248 парламентаріїв. Політолог Микола Спірідонов у коментарі «Слово і діло» зазначив, що закон не передбачає достатніх запобіжників негативного впливу азартних ігор та рівного доступу бізнесу до організації такої діяльності, хоча варто очікувати надходжень до бюджету.

«Незрозуміло, чого гральний бізнес має бути тільки в готелях. Чого, скажімо, не в кінотеатрах, не на стадіонах, не в аптеках чи ще десь? Здається, що саме представники готельного бізнесу могли певним чином пролобіювати. А так, звичайно, можна по-різному ставитися до цього. З одного боку, це якісь надходження до бюджету, з іншого – часто це стає причиною великого горя для родини та громад. І передбачити якісь запобіжники часто буває досить складно. Якщо відкривати ігрові зони, то вони повинні бути за межами міст, а готелі зазвичай – у центрі, тому багато питань до закону», – поділився думками Спірідонов.

Рада легалізувала гральний бізнес в Україні: як голосували нардепиВерховна рада ухвалила закон про легалізацію грального бізнесу. Ініціативу підтримали 248 нардепів, переважно слуги народу.

Політолог зауважив, що в такому вигляді закон створить більше проблем, ніж принесе користі, зокрема через те, що організовувати гральний бізнес можна тільки окремим представникам бізнесу.

«Проблема в тому, що гральний бізнес важко регламентувати, щоб захистити людину від негативних впливів», – додав експерт.

Законом буде дозволено розміщувати зали з гральними автоматами тільки в готелях, які мають три, чотири або п'ять зірок. При цьому резидентам держави-агресора заборонено мати гральний бізнес на території України.

Законопроект також передбачає створення в державному бюджеті спеціального Фонду для підтримки медицини, спорту і культури.

Нагадаємо, законопроект №2285-д про легалізацію грального бізнесу в Україні парламент ухвалив у першому читанні 16 січня 2020 року.

Розгляд проєкту закону в другому читанні ВР почала 30 червня. До документу було подано 3500 поправок.

«Слово і діло» докладно розбиралося, що передбачає законопроект про легалізацію грального бізнесу в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: