В ЄС засудили ЦВК Білорусі за відмову реєструвати опозиціонера на виборах

Читать на русском
Євросоюз засудив рішення Центрвиборчкому Білорусі відмовити в реєстрації кандидатом у президенти опозиціонеру Віктору Бабарику. Про це йдеться в заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля.
Фото - blizko.by

Євросоюз засудив рішення Центрвиборчкому Білорусі відмовити в реєстрації кандидатом у президенти опозиціонеру Віктору Бабарику. Про це йдеться в заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля.

«Довільне виключення кандидатів обмежує можливість білоруському народу висловити свою волю і підриває загальну цілісність і демократичний характер виборів. Відмовляючи в реєстрації Віктору Бабарику та Валерію Цепкалу, білоруська влада не змогла забезпечити змістовні і конкурентні політичні змагання», - йдеться в заяві.

Незмінні президенти: лідери яких держав перебувають при владі понад 10 роківЛідери не тільки африканських держав затримуються при владі на кілька десятиліть. Президенти Білорусі та Таджикистану очолюють країни вже понад чверть століття.

В Євросоюзі відзначили, що очікують, що Білорусь поважатиме права білоруських громадян на свободу слова та мирних зібрань упродовж тижнів перед виборами.

«ЄС залишається прихильним посиленню взаємодії з білоруським народом та громадянським суспільством. Ми підтримуємо незалежність і суверенітет Білорусі, але права людини і демократія залишатимуться на передньому плані для ЄС при формуванні політики щодо країни», - відзначили в Брюсселі.

Як відомо, Віктор Бабарико та його син Едуард перебувають під арештом. Екс-голові Белгазпромбанку звинувачення пред'явлено за трьома статтями КК Білорусі: про легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом, ухилення від сплати податків і дачі хабаря повторно чи у великому розмірі.

А сьогодні ЦВК відмовилася реєструвати Бабарику на виборах президента Білорусі. Причиною відмови в реєстрації Віктора Бабарика названа його нібито протиправна діяльність і незаконно отримані доходи.

За пост президента Білорусі боротимуться п'ять кандидатів.

Нагадаємо, не Лукашенком єдиним, у світі достатньо «вічних» президентів, які затрималися при владі на кілька десятиліть. «Слово і діло» пропонує подивитись, про кого йдеться.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: