Рада ЄС просить Україну розглянути закон про медіа до кінця сесії

Читать на русском
Рада Європи просить Верховну раду розглянути в першому читанні закон про медіа до кінця поточної сесії.
flickr.com Jerek Hough

Рада Європи просить Верховну раду розглянути в першому читанні закон про медіа до кінця поточної сесії.

Відповідну заяву оприлюднив Офіс Ради Європи в Україні.

Законопроект про медіа: розширення повноважень Нацради та штрафи для ЗМІЗаконопроект про медіа передбачає розширення повноважень Нацради і штрафи для ЗМІ за порушення.

Наголошується, що Україна має зобов’язання перед ЄС гармонізувати медійне законодавство відповідно до стандартів РЄ як країна-член організації. Зокрема - імплементувати Директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги згідно з Угодою про асоціацію.

«Законопроект «Про медіа» 2693-д є важливим кроком до виконання Україною цих зобов’язань», - зазначили у РЄ.

Там нагадали, що робоча група парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 місяців працювала над вдосконаленням тексту законопроєкту. Були враховані рекомендації Ради Європи, проведена низка громадських обговорень з журналістами, представниками медіаіндустрії, асоціаціями та експертами.

«Зважаючи на досягнутий значний прогрес, вважаємо дуже важливим скористатися позитивною динамікою та вікном можливостей, щоб розглянути законопроект «Про медіа» №2693-д у першому читанні під час поточної сесії Верховної ради України», - заявили в Офісі РЄ.

Європейські фахівці наголосили на необхідності лібералізації регулювання онлайн-медіа та друкованої преси, а також додаткових гарантій від можливих зловживань при застосуванні санкцій (таких, зокрема, як блокування онлайн-медіа).

«У зв’язку з цим, законопроект також має забезпечувати незалежну і ефективну роботу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», - резюмували в Офісі РЄ.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало законопроект про дезінформацію і розібралося, за що передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: