Відставка Смолія: голова НБУ виконав половину своїх обіцянок

Читать на русском
Голова Нацбанку Яків Смолій подав у відставку. Станом на 2 липня він виконав половину своїх обіцянок.
finclub.net

Голова Національного банку України Яків Смолій, який 1 липня написав заяву про відставку, виконав половину своїх обіцянок.

Про це повідомляє «Слово і діло», посилаючись на дані свого моніторингу.

Всього на посту голови Нацбанку Смолій дав 15 обіцянок: виконав – 8, провалив – 3, ще 4 поки залишаються в процесі виконання.

Зокрема, Смолій провалив обіцянки на початок року завершити будівництво центру обробки даних НБУ, побудувати і ввести в експлуатацію в західному регіоні касовий центр Нацбанку, а також модернізувати систему електронних платежів.

З виконаних обіцянок Смолія можна відзначити введення довгострокових кредитів рефінансування до 5 років. У травні-червні Нацбанк провів перші тендери з надання довгострокового рефінансування банкам без обмеження за сумою. Також голова Нацбанку виконав обіцянку забезпечити зниження облікової ставки: з 12 червня вона була знижена з 8% до 6% – це найнижчий рівень в історії України.

До 2021 року Смолій планував ввести в обіг монети номіналом 5 і 10 гривень. П'ятигривневу монету ввели в обіг наприкінці минулого року, а монети номіналом 10 гривень – на початку червня. Усі його обіцянки можна подивитися за посиланням.

Нагадаємо, 1 липня стало відомо, що Яків Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням. «Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як голови покладених на мене обов'язків. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», – заявив Смолій. Свою посаду він обіймає з березня 2018 року.

Заступники голови Національного банку України продовжать свою роботу в регуляторі, незважаючи на відставку Якова Смолія.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: