Генсек ООН оприлюднив доповідь про нові порушення прав людини в Криму

Читать на русском
В анексованому Криму зафіксовані нові порушення прав людини Російською Федерацією. Про це йдеться в оприлюдненій у середу, 24 червня, генсеком ООН Антоніу Гутеррішем доповіді.
epa european pressphoto agency

В анексованому Криму зафіксовані нові порушення прав людини Російською Федерацією.

Про це йдеться в оприлюдненій у середу, 24 червня, генсеком ООН Антоніу Гутеррішем доповіді, повідомляє Укрінформ з посиланням на постійного представника України при ООН Сергія Кислицю.

«У доповіді генсека ООН Автономна Республіка Крим і місто Севастополь чітко визначені як тимчасово окуповані Російською Федерацією території України. Крім того, наголошується, що Росія продовжує застосування на окупованих територіях свого кримінального законодавства. Такі дії є черговим порушенням окупантом міжнародного гуманітарного права», - сказав Кислиця.

За словами українського дипломата, генсек ООН вказав, що російська влада продовжує блокувати доступ Управлінню верховного комісара ООН з прав людини на півострів для моніторингу.

Кислиця підкреслив, що в доповіді генсека вказані конкретні факти порушень прав підсудних і відсутність неупередженого публічного судочинства на анексованому Кримському півострові. Так, затриманим не пропонують належний захист і не дозволяють зустрічатися з українськими консулами.

Окремо Гутерріш заявив про тортури і примусове переміщення підсудних і засуджених кримчан на територію сусідньої Росії, і про обшуки і рейди, передусім – у кримських татар, а також про порушення свободи зібрань, свободи слова, релігійних прав і заборону діяльності Меджлісу кримських татар.

«Ми вдячні генеральному секретарю та іншим установам ООН за постійний моніторинг порушень з боку Росії прав людини і міжнародного гуманітарного права на Кримському півострові. Важливо, що про це говорить не тільки Україна та її партнери, а й виходять офіційні документи ООН з чітким відображенням наслідків російської окупації», 0 підкреслив постійний представник України.

Кислиця висловив надію, що нинішня доповідь стане «допоміжним інструментом» міжнародного тиску на Росію з метою деокупації Криму і залучення її до міжнародно-правової відповідальності.

Раніше повідомлялося, що Рада Європейського Союзу затвердила продовження ще на один рік санкцій проти Російської Федерації, запроваджених після анексії Криму.

Нагадаємо, у середу, 10 червня, рішення про продовження на один рік кримських санкцій проти Російської Федерації ухвалив комітет послів країн-членів ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: