Вибух у житловому будинку в Києві: чи можливо убезпечити себе

Читать на русском
Андріан Галач

21 червня в Дарницькому районі в 10-поверховому житловому будинку стався вибух попередньо газоповітряної суміші без загорання. Унаслідок трагедії загинули п'ятеро людей. Експерт із промислової безпеки Андріан Галач сказав у коментарі «Слово і діло», що влада повинна системно переглянути підхід до надзвичайних ситуацій, щоб підвищити рівень безпеки.

«Події будуть розвиватися за стандартним сценарієм. Тобто політики будуть намагатися вижати максимально із цієї ситуації. Ми вже це бачимо: всі пропіарилися, хто тільки міг, а комісію з розслідування цієї надзвичайної події досі не створили. Це точний маркер ставлення держави до цієї ситуації. Також я думаю, навряд чи щось зміниться системно після цього випадку. У нас були й більш резонансні події, через які гинуло більше людей і в результаті нічого не змінювалося в системі контролю. Єдине, що додалося, – це почали проводити розслідування щодо нещасних випадків через побутовий газ», – повідомив Галач.

На місці вибуху в будинку в Києві знайшли тіло п'ятого загиблогоРятувальники виявили тіло п'ятого загиблого на місці ліквідації наслідків вибуху, імовірно, побутового газу в дев'ятиповерховому житловому будинку в Києві.

При цьому, на думку експерта, від побутового газу з метою підвищення безпеки відмовитися навряд чи вдасться.

«Що стосується відмови від використання газу, поки ми не бачимо такого тренду в Україні. Всі обмеження, які стосувалися будівництва, були пов'язані з обмеженнями щодо рятувальної техніки ДСНС. Тобто 9 поверхів будинку можна газифікувати. Вище – ні, тому що в ДСНС не було достатньої кількості кранів і спеціального обладнання, за допомогою якого вони могли б евакуювати та проводити рятувальні операції вище 9 поверху. Інших обмежень немає. Відмова конкретної квартири від використання газу в побуті практично нічого не вирішує, оскільки сусіди праворуч, ліворуч, зверху, знизу, ймовірно, використовують газ і людина залишається в такій же небезпеці, якби вона продовжувала користуватися газом», – пояснив експерт із промислової безпеки Андріан Галач.

Нагадаємо, рятувальники виявили тіло п'ятого загиблого на місці ліквідації наслідків вибуху, ймовірно, побутового газу в 10-поверховому житловому будинку в Києві.

За фактом вибуху в київській багатоповерхівці відкрито кримінальне провадження.

З під'їзду евакуювали 23 людини, з-під завалу деблокували 3 людини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: