Ринкові ціни на газ: чи відчують українці економію

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

НАК «Нафтогаз України» встановив оптову ціну на газ для потреб населення, виробників тепла для населення та інших споживачів, яким газ постачається на умовах ПСО. У коментарі «Слово і діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев відзначив, що українці не відчують зниження цін.

«Більшість домогосподарств використовують газ винятково для приготування їжі. У платіжках це дуже невелика частка від загальної суми, оскільки газ не використовується для опалення й підігріву гарячої води. До того ж у містах зараз теплокомуненерго переходять на профілактичні роботи, і гаряче водопостачання або вимикається повністю, або скорочується. Тому це суттєво не може вплинути на платіжки», – сказав Рябцев.

«Нафтогаз» підвищив ціну газу для промисловостіНафтогаз оприлюднив цінові пропозиції на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання, які будуть діяти з 1 липня 2020 року.

Експерт зауважив, що, коли розпочнеться опалювальний сезон, тарифи знову підскочать. Також на подорожчання впливатиме перехід на формування тарифу за ринковою ціною з 1 липня.

«З 1 липня цього року припиняється дія спеціальних обов’язків, які покладені на НАК «Нафтогаз України». Ці обов’язки полягали в тому, щоб тримати меншу ціну на газ для домогосподарств. Ціна для промисловості зараз приблизно на 60% вища, ніж для домогосподарств. Це означає, що з липня навіть ці невеликі числа в платіжках, які стосуються газу, збільшаться. На початку опалювального сезону великий вплив матиме вартість послуги з централізованого опалення, яка буде визначатися за середньою ціною газу за минулий опалювальний сезон. Тому в найкращому разі ціни на централізоване опалення та гаряче водопостачання в наступному опалювальному сезоні будуть на рівні минулого року, але можуть бути й вищими через економічні наслідки кризи», – додав директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Раніше в «Нафтогазі» прокоментували законопроект США про розширення санкцій проти «Північного потоку-2».

Також відзначимо, «Нафтогаз» знизив ціну на газ для промисловості.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: