Раді пропонують урівняти можливості батьків

Читать на русском
Догляд за дитиною. Верховній раді пропонують прийняти новий закон, який урівняє можливості батьків.
shutterstock.com

До Верховної ради внесли проект закону про забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента в п'ятницю, 19 червня.

Як подати документи для зарахування дитини до 1 класу: покрокова інструкціяЧи зарахують дитину до школи, якщо подати документи онлайн, коли приносити оригінали, чи проводитимуть конкурси на перевірку знань дошкільнят?

Зокрема, законопроект розширює можливості українських чоловіків в частині поєднання професійної діяльності з сімейними обов'язками і вихованням дітей, а також пропонує запровадити новий вид відпустки для чоловіків - відпустка при народженні дитини.

Крім того, передбачається право чоловіків на встановлення скороченого робочого часу, якщо вони виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю (у чинному законодавстві це право передбачено тільки для жінок).

Чоловік також зможе отримати одноразову оплачувану відпустку, тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини.

Також прописані рівні права батька і матері на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У чинному законодавстві право батька розуміється як похідне від права матері на таку відпустку.

Тобто, тільки мати може делегувати право на відпустку батькові або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, обмежує батька, матір дитини якого є самозайнятою особою або фізичною особою - підприємцем, в праві скористатися відпусткою по догляду за дитиною, оскільки така жінка не перебуває в трудових відносинах і не має права на будь-який вид відпустки.

Нагадаємо, раніше в уряді роз'яснили порядок виплат на дітей ФОП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: