Гра м'язами: як Захід і Україна намагаються запобігти новій агресії РФ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

США передають Україні нову партію озброєнь, зокрема протитанкові ракети Javelin і патрульні катери Mark VI. Американська військова допомога є ще одним позитивним сигналом з боку Заходу на тлі стурбованості щодо можливих спроб Росії розблокувати постачання дніпровської води до Криму в силовий спосіб.

У вівторок, 16 червня, Управління військового співробітництва посольства США отримало обладнання на суму понад $60 млн для передачі Україні. Серед них – рації, боєприпаси й протитанкові ракети Javelin. Про це повідомляється на офіційній сторінці посольства США в Україні у Facebook. «США наполегливо підтримують Україну в боротьбі за її суверенітет і територіальну цілісність перед лицем російської агресії», – йдеться в повідомленні.

Буквально наступного дня, 17 червня, стало відомо, що Україна незабаром отримає американські патрульні катери Mk VI. Зокрема, Агентство Міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency) повідомило Конгрес США про майбутній продаж Україні за лінією американської програми міжурядових іноземних військових продажів (Foreign Military Sales) 16 таких катерів.

Умови постачання катерів передбачають навчання екіпажів і технічну підтримку. Разом із кораблями Україна отримає 32 дистанційно керовані артилерійські установки MSI Seahawk A2 (по дві на катер) з 30-мм автоматичними гарматами Mk 44 Bushmaster II (плюс вісім запасних гармат) 20 електронно-оптичних систем FLIR (включаючи чотири запасних) 16 інфразвукових випромінювачів LRAD (Long Range Acoustic Device), 16 систем державного розпізнавання, а також засоби зв'язку, запчастини та різне супутнє обладнання.

Катери Mk VI представляють собою сучасну техніку, яка зараз перебуває на озброєнні армії США. Такий корабель може використовуватися як для патрулювання, так і для десантування невеликих груп морських піхотинців. Заявлена ​​швидкість катера становить 45 вузлів – понад 80 км/год.

Як раніше повідомляло «Слово і діло», з Mark VI планується сформувати дивізіон бойових катерів, який буде дислокуватися на військово-морській базі «Схід» у Бердянську на березі Азовського моря. Наразі ця база переживає етап розширення і повинна посилити українську присутність у водах Азова. Однак на сьогодні Росія практично закупорила Азовське море, тому американські катери, найімовірніше, будуть переправлені до Бердянська по суші.

Але навіть коли Mark VI будуть у користуванні українських ВМС, вони не зможуть ліквідувати величезну перевагу, який російський флот має над українським в акваторіях Чорного та Азовського морів. Передачу катерів, протитанкових ракет Javelin й іншого устаткування слід розглядати як символічний сигнал про те, що США не збираються залишати Україну в біді. Особливо на тлі стурбованості щодо того, що Росія найближчими місяцями планує нову військову операцію, яка повинна розблокувати постачання дніпровської води до окупованого Криму.

Особливо тривожним у цьому плані може бути вересень-місяць, коли в РФ пройдуть масштабні стратегічні навчання «Кавказ-2020», під час яких, за даними української розвідки, можуть бути відпрацьовані сценарії вторгнення в нашу країну.

Ще одним важливим сигналом з боку Заходу є підключення України до Програми розширених можливостей НАТО (ЕОР). Новий статус, хоч і не гарантує Україні членства в НАТО, але істотно полегшує співпрацю і практичну взаємодію збройних сил країн Альянсу та України, проведення навчань, обмін інформацією, у тому числі розвідувальною. Серед іншого, Україна зможе розраховувати на посилення співпраці в питаннях підтримки безпеки в Чорному морі.

При цьому Україна готує і власні кошти оборони. У середу, 17 червня, відбулися успішні бойові випробування комплексу українських крилатих ракет «Нептун» наземного базування, призначеного для знищення наземних і надводних цілей. Після завершення стрільб, розробники (київське КБ «Луч») заявили про готовність направити комплекс у серійне виробництво і взятися за створення повітряного й надводного варіантів «Нептуна».

Передача Україні американської зброї, курс на озброєння власними ракетними комплексами стримування, подальше зближення з Альянсом теоретично повинні застерегти Росію від «різких рухів» у кримському напрямку.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: