Євросоюз почне з липня відкривати зовнішні кордони

Читать на русском
У Європейському союзі планують відкрити зовнішні кордони співдружності з 1 липня. Обмеження знімуть для громадян країн, де епідемічна ситуація схожа з ЄС або краще.
Getty Images

У Європейському союзі планують відкрити зовнішні кордони співдружності з 1 липня.

Про це в четвер, 11 червня, оголосила єврокомісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

«Після зняття контролю на внутрішніх кордонах країн ЄС ми пропонуємо відкритий і гнучкий підхід до зняття обмежень на поїздки в Євросоюз починаючи з 1 липня», - заявила єврокомісар.

Так, з 1 липня обмеження знімуть для громадян країн, де епідемічна ситуація схожа з ЄС або краща, з розрахунком, що ці треті країни також відкриються на в'їзд для громадян ЄС.

Головними критеріями будуть кількість захворювань на коронавірус на 100 тисяч населення, тенденції розвитку епідемії і загальна ситуація з реагуванням країни на COVID-19 (система тестування, моніторингу, відстеження контактів, звітності, лікування).

У цей список в числі перших потраплять країни Західних Балкан: Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, Північна Македонія і Сербія.

При цьому, в разі зміни ситуації в певній країні, обмеження можуть відновити. Також можуть відмовити у в'їзді окремому мандрівникові з країни, для якої обмеження зняті, якщо вважається, що він «може становити загрозу для громадського здоров'я».

Для України рішення ще не прийнято. Воно буде залежати, зокрема, від розвитку епідемічної ситуації.

Також Єврокомісія рекомендувала державам-членам Євросоюзу, Шенгенської зони та асоційованим державам Шенгенської зони зняти внутрішній прикордонний контроль до 15 червня 2020 року і продовжити тимчасове обмеження на несуттєві поїздки в ЄС до 30 червня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що Польща відкриє кордони для громадян країн Євросоюзу з 13 червня. Німеччина з 15 червня знімає прикордонний контроль з сусідніми країнами.

Нагадаємо, Словаччина відкриває кордони для туристів із 16 країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: