Стали відомі причини спалаху COVID-19 у двох селах в Одеській області

Читать на русском
Спалах коронавірусної хвороби в селі Дмитрівка Одеської області стався через контакт місцевого пастуха з громадянином Молдови, де був виявлений COVID-19. У селі Криничне коронавірусна хвороба поширилася від медсестри Белградській районної лікарні.

Спалах коронавірусної хвороби у селі Дмитрівка Одеської області стався через контакт місцевого пастуха з громадянином Молдови, де був виявлений COVID-19. У селі Криничне коронавірусна хвороба поширилася від медсестри Белградській районної лікарні.

Про це в ефірі одного з телеканалів сказала головлікар Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Світлана Єсипенко.

«Перші випадки коронавірусу на території Білгородського району були зафіксовані в селі Дмитрівка, яке розташоване на кордоні з Молдовою. За завданням керівника департаменту ми виїхали в п'ятницю для вивчення цієї ситуації та розробки плану протиепідемічних заходів. Були в складі два епідеміолога нашого центру. І я очолювала цю групу», - сказала Світлана Єсипенко.

Вона зазначила, що вони поїхали до самого населеного пункту, розмовляли з пацієнтами, які хворі на COVID-19, а також дивилися, як проводиться організація протиепідемічних заходів безпосередньо в місці проживання пацієнта, і робота серед контактних осіб, щоб максимально локалізувати цю інфекцію.

«Так ось, що нам вдалося встановити. Перший пацієнт, який захворів, був пастухом, який, вже зі збору анамнезу ми з'ясували, контактував зі своїм колегою з Молдови. І якраз у тому населеному пункті Республіки Молдова, який межує із селом Дмитрівка, там був спалах COVID. І фактично це був завозной випадок з території Молдови. Далі вже захворювання поширювалося серед безпосередньо внутрішньосімейного контакту», - додала Світлана Єсипенко.

За її словами, пацієнт звернувся до центру Первинної медико-санітарної допомоги по медичну допомогу, тому що в нього були певні катаральні явища. Медперсонал був тоді не готовий, і лікар, який обслуговував його, теж захворів.

Вона зазначила, що в Дмитрівці зафіксовано 15 випадків захворювання. При цьому в селі Криничне захворіло 10 осіб.

«Там ситуація була трохи інша - туди інфекція була занесена з Белградської центральної районної лікарні. Де молодша медична сестра, яка була співробітницею цього хірургічного відділення, вона ж була мешканкою цього села. І вона, фактично повертаючись додому, принесла цю інфекцію на територію даного населеного пункту», - сказала Світлана Єсипенко.

За її словами, велика частина хворих у цих селах перебувають на самоізоляції в домашніх умовах.

Нагадаємо, в двох селах Одеської області встановлюють карантинні КПП.

В Україні з початку пандемії вже підтвердили 27 856 випадків коронавірусу.

На ранок вівторка, 9 червня, 7 млн ​​097 тис. 717 осіб інфіковано COVID-19. Загальна кількість померлих від інфекції становить 406 402 особи. Одужали 3,2 млн осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: