Взяти «язика»: що не так із «затриманням» українського бійця в Криму

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У вівторок, 2 червня, російська ФСБ повідомила про затримання українського військовослужбовця Євгена Добринського, який нібито «незаконно» намагався перетнути адміністративний кордон окупованого Криму. Як виявилося, Добринський є бійцем 95-ї десантно-штурмової бригади. Наступного дня суд Сімферополя взяв Добринського під варту. Історія з Добринським, який, вірогідно, був не затриманий, а викрадений, свідчить про прагнення російських спецслужб поповнити «обмінний фонд» військовополонених для подальшого шантажу Києва.

Боєць 95-ї десантно-штурмової бригади Євген Добринський зник зі свого поста біля Чонгара ще 30 травня. За три дні, 2 червня, ФСБ повідомила про його затримання, заявивши, серед іншого, що при ньому, ймовірно, знайшли наркотики. При цьому російська сторона поширила відео, на якому можна побачити момент затримання якоїсь людини, яка нетвердою ходою прямує по рейках. За версією росіян боєць у свій вихідний вийшов по сигарети, зустрів місцевих, які запропонували йому випити. Потім хлопець на підпитку просто переплутав напрямок і пішов не в той бік. Ще за день – 3 червня – суд Сімферополя ухвалив рішення заарештувати Добринського.

Сценарій, розписаний російською стороною, цілком правдоподібний. Але є кілька обставин, які змушують засумніватися в тому, що це просте затримання недбайливого бійця. По-перше, за даними Військової служби правопорядку в ЗСУ, неподалік від наглядового посту, звідки зник Добринський, були виявлені «сліди боротьби». Це дозволяє припустити, що військовослужбовець був викрадений.

По-друге, підкидання наркотиків – це звичайний прийом оперативників для того, щоб виправдати затримання тієї чи іншої особи, а відео, де йде по рейках чоловік, могло бути знято де завгодно і коли завгодно.

І по-третє. За даними адвоката Євгена Добринського – Ісляма Веліляєва, співробітники ФСБ розпитували солдата про деталі, пов'язані з несенням військової служби. «Питали, де і в якій частині він проходить службу, який порядок здійснення охорони «державного кордону» був у частині, де він служив, які є засоби захисту, ідентифікації людей. Багато було питань з приводу несення військової служби», – пояснив адвокат. Веліляєв порекомендував своєму клієнтові не відповідати на такі питання, однак цілком очевидно, що працівники російських спецслужб у такий спосіб намагалися добути розвідувальну інформацію.

Насторожує й інший факт. За інформацією колишнього постійного представника президента України в Криму Бориса Бабина, Євген Добринський взагалі ніс службу без зброї, нібито для того, щоб не дратувати «російських партнерів», за участю яких біля КПВВ «Чонгар» будується хаб для обслуговування та відпочинку громадян, які перетинають лінію розмежування. Будівництво даного об'єкту спільно з компанією SOCAR ще в лютому анонсував президент Володимир Зеленський.

Тож дуже схоже на те, що, користуючись «миролюбністю» української сторони, російські спецслужби взяли «язика», у якого намагалися з'ясувати додаткові відомості щодо порядку перетину лінії розмежування, особливостей несення військової служби тощо. Ці дані могли виявитися корисними для безпечного переміщення на материкову частину України диверсантів із різними завданнями.

Друга мета – це поповнення «фонду» військовополонених для подальших обмінів і шантажу української сторони, в тому числі і за донбаським «кейсом». Затриманий десантник є відносно цінним «товаром» для такого обміну, а ось чи може зараз когось запропонувати натомість українська сторона – велике питання.

Росія має безліч причин для того, щоб влаштовувати провокації, викрадати людей і взагалі добувати будь-яку інформацію, пов'язану з Кримом. Насамперед це прагнення забезпечити анексований півострів водою з України, яка потрібна не стільки для населення, скільки для функціонування промислових і військових об'єктів. А ось українська влада занадто рано повірила в добру волю противника.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: