Інтерв'ю Гордона з Гіркіним: чи порушив журналіст українське законодавство

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Можна скільки завгодно розмірковувати з приводу етичності інтерв'ю Гордона з терористом Гіркіним, але факт полягає в тому, що при цьому журналіст не порушив українське законодавство. Що стосується цінності відомостей, отриманих від Гіркіна, і чи будуть вони долучені до справи, яка розглядається в Гаазі, а також чи стануть в нагоді СБУ і прокуратурі, можуть вирішувати виключно правоохоронці. Про це в коментарі «Слово і діло» сказав кандидат юридичних наук Геннадій Дубов.

«Важливо відрізняти юридичну сторону цієї ситуації від політичної. Для якоїсь частини населення таке інтерв'ю є безумовною зрадою в політичному контексті й переконаність в тому, що таким людям, як Гіркін, узагалі не можна давати слова, навряд чи можна якось розвіяти. Для інших очевидно, що Гордон опонував своєму співрозмовникові і в такий спосіб показав, що представляє тих українців, які не поділяють його позиції», – зазначив Дубов.

Гордон взяв інтерв'ю в терориста Гіркіна: реакція соцмережДмитро Гордон взяв інтерв'ю в терориста Ігоря Гіркіна. Що про це думають у соцмережах – у добірці Слово і діло.

При цьому юрист підкреслив, що в законодавчому плані в Україні немає чітких заборон на бесіди, інтерв'ю, розмови з якоюсь певною категорією людей.

«З точки зору українського закону Гордон міг брати таке інтерв'ю. Якщо розвивати думку, так само можуть виникнути питання, а чи правильно їздити до Росії? А чи правильно дивитися російські канали або читати книги російською мовою? Суб'єктивних оцінок може бути безліч, а об'єктивна полягає в тому, що законодавство України не забороняє робити такі інтерв'ю. Кожен, виходячи зі своєї системи цінностей, вирішує, прийнятно це для нього чи ні», – сказав Геннадій Дубов.

Щодо заяви Гордона про те, що він «передав флешки (із записом інтерв'ю – ред.) до Гааги», юрист нагадав, що журналіст не має будь-якого процесуального статусу у справі про збитий на Донбасі Боїнгу рейсу МН17.

«Ми не знаємо, що Гордон мав на увазі під фразою «передав до Гааги». Він міг просто надіслати запис інтерв'ю на електронну пошту суду або прокуратури й попросити долучити її до матеріалів справи. Так може зробити будь-яка людина, знайти в інтернеті адресу Гаазького суду і надіслати якійсь матеріали. Або написати коментар в YouTube-каналі суду і там викласти посилання на запис інтерв'ю. Але Гордон немає ніякого процесуального статусу в цій справі. Гіркін там фігурує як один із заочно звинувачених, який очно або через адвоката не відвідує процес. Нічого нового щодо Боїнгу він, на мій погляд, не сказав. Хоча не виключено, що це інтерв'ю можуть долучити до справи як додатковий матеріал», – зауважив юрист.

На його думку, те, що СБУ та Генпрокуратура проводять перевірку та аналізують інтерв'ю Гордона, це нормальна практика.

«Я не почув нічого такого, у чому можна звинуватити Гордона. Якби він, проводячи інтерв'ю, закликав до повалення конституційного ладу або порушення територіальної цілісності, тоді б, упевнений, що СБУ вжила необхідних заходів. Однак подібного в промові Гордона не прозвучало. Хто сильно хотів послухати Гіркіна, міг це зробити й раніше, тому що він давав багато інтерв'ю протягом останніх 5 років», – зазначив Геннадій Дубов.

Для правоохоронних органів ЗМІ також є джерелом інформації про скоєні злочини. Гіркін розповів, що він когось водив на розстріли, когось особисто розстріляв. Якщо СБУ мала таку інформацію раніше, то сказане в інтерв'ю долучать до вже відкритого провадження, якщо немає – внесуть до ЄРДР як ще один епізод.

Раніше «Слово і діло» розбиралося з експертом, чи може інтерв'ю Гордона з терористом Гіркіним бути спецоперацією та яких спецслужб?

Також свою думку з приводу інтерв'ю Гіркіна Гордону висловив журналіст Денис Попович.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: