Запаси продовольства: чи загрожує українцям продуктова криза та що буде з цінами

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

На кінець 2019 року 135 мільйонів осіб у 55 країнах і територіях страждали від гострої форми відсутності продовольчої безпеки, заявила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН. Водночас у Мінекономіки запевняють, що продовольчий ринок наповнений товарами, ціни стабільні та контрольовані, але попереджають, що рекордного врожаю цьогоріч в Україні не буде. Економічний експерт Олег Гавриш у коментарі порталу пояснив, що продовольча криза українцям не загрожує, але ціни на деякі продукти зростуть. У свою чергу, глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко також зауважив, що порожніх прилавків побоюватися не варто, дефіциту продуктів соціального кошика не буде.

Олег Гавриш підкреслив, що Україна забезпечує себе більшістю культур.

«В Україні достатньо потужностей і продуктів, щоб себе забезпечити. Крім того, близько 10% аграрної продукції, яку ми виробляємо, йде на внутрішній ринок, а все інше – експортується. Внутрішній ринок стабільний, продовольчий дефіцит Україні не загрожує», – пояснив економічний експерт.

Співрозмовник уточнив, що скорочення врожаю дійсно очікується, але це вдарить по експорту, а не внутрішньому ринку. Якщо урожай менше, експорт слабший.

За словами економіста, зменшення об’ємів врожаю призведе до того, що Україна отримає менше валютної виручки. Однак потрібно врахувати, що істотно впали ціни на те, що ми імпортуємо: газ, нафту.

Він звернув увагу на те, що, за даними останніх місяців, обсяги імпорту та експорту були приблизно однакові, не було перекосу вбік імпорту, як раніше.

«Навіть якщо знизиться обсяг експорту, це буде погано, оскільки відбудеться скорочення робочих місць. Однак у цілому для курсу гривні, для внутрішнього ринку це не так вже й згубно. Дефіциту продуктів не буде, але ціни можуть вирости. Якщо товару менше, його намагаються продати дорожче. Але це не означає, що буде криза. Просто щось буде коштувати дорожче», – прокоментував Олег Гавриш.

Глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко додав, що зараз головне питання не в дефіциті товарів, а в ціновій стабільності в умовах девальвації гривні. Дорошенко позначив, що велике значення мають валютні коливання. Також є нерозуміння того, що буде з постачанням з-за кордону.

Харчі додому: служби доставки в період карантину не справляються з попитомМи провели експеримент і спробували зробити онлайн-замовлення продуктів у різних супермаркетах Києва. Ось, що з цього вийшло.

«Якщо курс буде 27-28 гривень за долар, практично всі продукти подорожчають від 2 до 5%. Якщо буде відкат назад, ситуація буде такою, як раніше», – констатував Олексій Дорошенко.

«Слово і діло» подивилося, якою була врожайність зернових культур в Україні у 2014-2019 роках.

«Слово і діло» раніше розібралося, наскільки доступна онлайн-доставка із супермаркетів під час карантину і скільки доведеться чекати, щоб отримати продукти від того чи іншого рітейлера.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: