Шанси партій у регіонах: хто буде фаворитом на місцевих виборах-2020

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

На виборах, які заплановані на осінь цього року, фактор місцевих партій буде найбільш потужним. Парламентські партії отримають непоганий результат, але підтримки буде менше, ніж на парламентських виборах. Це стосується всіх: «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Батьківщини», ОПЗЖ. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Політолог припустив, що «Європейська солідарність» може виграти вибори у Львові, на Галичині, у деяких регіонах Центральної України. Також «Батьківщина» може взяти місцями Центральну й Західну Україну, додав експерт.

На його думку, «Слуга народу», напевно, буде серед фаворитів. Найсильніші позиції в них у південних регіонах.

Співрозмовник зауважив, що багато чого може змінитися залежно від епідеміологічної ситуації.

«У разі епідеміологічного загострення партія президента може втратити половину свого річного рейтингу. Якщо ж ситуація з рівнем захворюваності буде помірною, то по країні партія Зеленського може набрати близько 20%. Цього достатньо, щоб представити фракцію в більшості регіонах країни, а в деяких, можливо, вони будуть і переможцями», – прокоментував директор Центру політичних досліджень «Пента».

Бунтівні мери: випадки непокори місцевої влади в історії сучасної УкраїниВперше в Україні причиною конфлікту між місцевою владою та Києвом стало не мовне питання чи сепаратиські настрої, а карантин через COVID-19.

Володимир Фесенко при цьому пояснив, що «Слуга народу» самостійно не зможе створити більшість у радах, доведеться йти на коаліцію з мерами, окремими партіями. «На Заході, напевно, будуть домовлятися з «Голосом», на Півдні – з партіями місцевих еліт», – зазначив він.

Політолог також нагадав ініціативу СН про те, щоб встановити національний виборчий бар'єр у 5% на місцевих виборах і скептично оцінив дану пропозицію.

За його словами, подолати 5% на місцевих виборах може лише кілька партій. «Слуга народу» не піде на такі виборчі зміни, наголосив Фесенко.

Крім того, у «Слузі народу» допускають варіант позафракційного балотування для мерів. Тому з деякими чинними мерами партія Зеленського співпрацюватиме.

«Це дасть можливість СН створити плацдарм для впливу на місцевих виборах-2020. Однак у будь-якому разі монопольної перемоги й такого результату, який був на парламентських виборах, цього разу президентська партія не отримає», – підсумував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Нагадаємо, у «Слузі народу» не бачать підстав для скасування або перенесення місцевих виборів в Україні, які мають відбутися цієї осені.

«Слово і діло» пропонує подивитися, в яких кримінальних процесах фігурують мери обласних центрів.

«Слово і діло» також вирішило нагадати найбільш істотні випадки непокори місцевої влади та регіонів центру за часів незалежної України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: