Сейм Литви визнав депортацію кримських татар геноцидом

Читать на русском
Сейм Литви прийняв резолюцію щодо визнання геноцидом злочинів Радянського союзу проти кримських татар у 1944 році.

Сейм Литви прийняв резолюцію щодо визнання геноцидом злочинів Радянського союзу проти кримських татар у 1944 році.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться на сайті литовського відомства.

Коли в Україні відзначають Дні пам'яті та скорботи в 2019 роціКалендар Днів пам’яті та скорботи може відрізнятися щороку, бо деякі дати не призначені на конкретний день, тому щороку змінюються.

Загалом, за прийняття резолюції проголосували 77 депутатів та 1 утримався. У документі міститься заклик до міжнародної спільноти демонструвати солідарність з кримськими татарами та продовжувати політику невизнання анексії Криму. Також Сейм Литви засуджує російську окупацію Криму та порушення прав людей на півострові.

«Сейм засудив знищення і депортацію кримськотатарського народу, сплановану і здійснену тоталітарним радянським режимом в 1944 році, з його батьківщини - Кримського півострова в безлюдні райони Середньої Азії, в результаті чого більшість депортованих кримських татар загинули від голоду, хвороб, тортур і каторжних робіт» - йдеться у заяві.

Нагадаємо, постійний представник України в ООН Володимир Єльченко офіційно направив генсеку ООН та державам-членам заяву Меджлісу кримськотатарського народу з закликом про визнання геноцидом депортацію 1944-го року.

МЗС закликає визнати геноцидом депортацію кримських татар. У відомстві нагадали, що насильне виселення кримських татар з території їхнього історичного проживання, умисне створення в місцях спецпоселень життєвих умов, які призвели до масових смертей кримських татар, особливо дітей і жінок; обмеження елементарних засобів до існування.

Як відомо, парламент Канади не зміг визнати депортацію кримських татар геноцидом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: