Падіння гривні: що буде з курсом після послаблення карантину

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Послаблення карантину та активізація економічної діяльності може спричинити девальвацію гривні, проте катастрофічного послаблення не передбачається. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

За словами економіста, один із чинників того, чому зараз курсова ситуація є стабільною, а гривня трохи навіть зміцнилася, полягає в тому, що немає належного рівня економічної активності, який формує попит на валюту.

«Це попит, який формується попитом на споживчий імпорт. Ще один фактор пов'язаний із здійсненням інвестицій, а інвестиційні товари, як правило, у нас імпортуються», – уточнив він.

Ярослав Жаліло припустив, що, якщо після послаблення карантину буде активізація економічної діяльності, відповідно, можна розраховувати на збільшення попиту на імпорт. Це означає, що на гривню буде певний девальваційний вплив.

Співрозмовник також уточнив, що є фактори, які будуть перешкоджати такому процесу, зокрема низькі ціни на нафту.

Однак, зважаючи на те, що весь світ орієнтується на послаблення карантину, фактор здешевлення нафти й нафтопродуктів також буде нівелюватися. Найімовірніше, ціни на нафту у світі будуть рости, зазначив Жаліло.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рікЗа новим макроекономічним прогнозом Кабміну інфляція прискориться, а середня зарплата буде нижчою.

«Чи буде синхронна активізація експорту, щоб компенсувати цей розрив у торговельному балансі? У період економічного відновлення завжди зростання імпорту було більш випереджувальними темпами», – позначив Ярослав Жаліло.

Як пояснив експерт, напрямки компенсації девальваційного тиску з боку торгівлі – це іноземні інвестиції та продажу українських цінних паперів.

«Світ не готовий сьогодні інвестувати, справа навіть не в Україні. Продавати гривневі цінні папери на внутрішньому ринку Україна продовжить. Можливо це пом'якшить ситуацію. На перекази заробітчан розраховувати можна, але їх буде менше, ніж торік», – роз'яснив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Президент Центру антикризових досліджень підкреслив, що це загальний тренд, який буде мати девальваційний характер. Економіст при цьому не прогнозував різкої та потужної девальвації. Він нагадав, що до кінця року уряд очікує курс на рівні 29,5 гривень за долар.

«29,5 гривень за долар – це цілком вірогідно і стане тим орієнтиром, на який буде націлена грошово-кредитна політика та НБУ. До кінця року курс, імовірно, варто розглядати в такому валютному діапазоні», – резюмував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) на 15 травня 2020 року встановив офіційний курс на рівні 26,67 гривень за долар, що на 1 копійку нижче порівняно з попереднім банківським днем.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Відзначимо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: