Новий транш МВФ для України: що заважає отримати кошти та чи є дедлайн

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

В України непогані шанси отримати фінансову допомогу від МВФ. Основні проблеми пов'язані з ухваленням закону про банки. Таку думку в коментарі «Слово і діло» озвучив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Ярослав Жаліло зауважив, що Україна з великою ймовірністю отримає кошти від МВФ, оскільки економічна ситуація не тільки в Україні, але й у світі складна. Головне завдання Фонду – зберегти стабільність глобальної фінансово системи, уточнив він.

«Звісно, для світу ми маємо не таке глобальне значення, але для стабільності на європейському континенті ситуація в Україні має не останнє значення. Тому ніхто не зацікавлений у тому, щоб допустити якийсь катастрофічний сценарій», – пояснив економіст.

За його словами, ключові перешкоди для того, щоб МВФ ухвалив позитивне рішення щодо виділення фінансової допомоги для України, стосуються так званого «антиколомойського закону» й бюджету. Оскільки зміни до бюджету внесли, переговори з цього приводу вже повинні були провести, додав він.

Як кредити МВФ впливають на економіку УкраїниУкраїна домовляється з МВФ про нову програму допомоги. Пропонуємо подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

«Так званої години «Ч» для України в цьому питанні немає. Поки що є достатній обсяг золотовалютних резервів. Якщо підходить час виплат за зовнішнім боргом і потрібно буде залучати ці резерви, то вони є», – підкреслив Жаліло.

Фахівець вказав, що більш складна ситуація з частиною, яку планують направити на поповнення держбюджету. Економіст не виключив, що в питанні надходжень до бюджету в разі негативної динаміки, що дуже ймовірно через карантин, можуть бути затримки бюджетних виплат, проблеми з розрахунками за соціальними і бюджетними програмами.

«З цієї точки зору, чим раніше ми отримаємо кредит, тим краще. Однак говорити, що для України є певний момент, після якого вже буде пізно, точно не варто, дедлайну немає», – резюмував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Відзначимо, що без підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) на Україну чекає банкрутство й занурення в злидні. Про це йдеться в статті президент України Володимира Зеленського для іспанського El Pais.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: