Виплата субсидій: чого чекати пільговикам після карантину

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Кабмін наприкінці березня схвалив постанову, якою передбачено спрощення порядку надання житлової субсидії та запроваджена додаткова компенсація витрат на оплату комунальних послуг. Отже, українцям збільшили субсидії на час карантину. У коментарі порталу експерт з питань енергетики Сергій Дяченко уточнив, що ситуація після скасування карантину може змінитися та якийсь відсоток пільговиків може втратити субсидії. У свою чергу, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко зазначив, що скорочувати субсидії українцям поки не будуть, але не виключив, що через драконівські норми надання виплат кількість субсидіантів може зменшитися.

Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко звернув увагу на заяву Мінсоцполітики про те, що близько 20% пільговиків можуть позбутися субсидій. Він не виключив, що можуть скоротити число субсидій і витрати на виплату пільг уже восени.

На його думку, якщо поміняють норми нарахувань, то урізання виплат не виключено.

Енергетик пояснив, що ситуація на ринках не дуже хороша. Ще до коронавірусу було багато проблем, а зараз тільки все погіршилося.

Оплата ЖКП: борги українців за комуналку в січні-лютомуУ період карантину українці масово перестали платити за комунальні послуги. Слово і діло подивилося, який рівень оплати був у січні-лютому.

«Намагаються закрити шахти, грошей на зарплати працівникам в енергетичній і комунальній сфері часом немає. Крім того, проблема в тому, що різко скоротилося споживання енергії, йдуть обмеження на тлі активного розвитку зеленої енергетики, яка якраз має гарантії потрапляння до балансу. Тобто її зобов'язані взяти, це законодавчо закріплено», – сказав Сергій Дяченко.

Він звернув увагу на те, що Запорізька атомна електростанція відключила блок №2 від енергосистеми країни і вивела його до резерву. Це пов'язано з тим, що не було куди подіти електроенергію, змушені були ухвалити таке рішення, вказав експерт.

«Атомка» – це дешева енергія. Не дуже господарське рішення, адже ми залишаємо в балансі дорогу «зелену» енергію, а виводимо дешеву. Отже, це позначається на цінах», – зазначив Дяченко.

На його думку, можуть бути великі проблеми в енергетиці, відповідно це вдарить і по субсидуванні, особливо якщо врахувати ще й проблеми з наповнюваністю бюджету. Очікується щонайменше 5% падіння ВВП, звісно, якось доведеться викручуватися, але як – питання.

У свою чергу, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко підкреслив, що для розрахунку розміру субсидії за основу беруть певний дохід.

Експерт пояснив, що наразі із субсидіями немає проблем. Він вказав, що тим, хто втратив роботу, нараховують дохід, як допомогу з безробіття.

«Можливо, це не зовсім правильно. Справа в тому, що при розрахунку субсидій брали дохід за попередній період. Хоча зараз, звичайно, доходів таких немає. У принципі, зараз бачимо свого роду послаблення для людей. Після карантину, якщо люди знову повернуться на роботу, почнуть заробляти, логічно, що будуть враховувати реальний дохід», – пояснив Сергієнко.

Водночас експерт не виключив, що для пільговиків будуть проблеми в майбутньому через драконівські субсидіальні правила. Він уточнив, що ця проблема стосується системи, а не карантину.

«Через окремі норми в Україні просто відсікають значну частину людей, які не можуть надати дані про доходи членів сім'ї домогосподарств. Тобто не членів домогосподарств, а тих, хто не проживає в квартирі. Це неправильно, тому що платити й отримувати субсидію мають право ті, хто реально прописаний і живе, а не ті, хто проживає за іншою адресою і десь там також претендує на субсидії», – резюмував Олександр Сергієнко.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати на час карантину, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки податкових грошей надходило щомісяця до бюджету і які накопичилися борги (без урахування митних платежів).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: