Звільнені з російського полону моряки отримали статус УБД

Читать на русском
Звільнені у вересні 2019 року з російського полону українські моряки отримали статус учасників бойових дій.

Звільнені у вересні 2019 року з російського полону українські моряки отримали статус учасників бойових дій.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони в п'ятницю, 24 квітня.

Азовський фронт: Україна будує військово-морську базу в Бердянську, що це значить?У Бердянську будується військово-морська база, однак перемогти Росію в боротьбі за Азовське море вона поки не допоможе.

На сьогоднішньому засіданні відповідної комісії при Міноборони було ухвалено рішення надати статус учасника бойових дій 22 військовим морякам, яких захопили 25 листопада 2018 у Керченській протоці. Комісія прийшла до висновку, що моряки виконували бойові завдання в умовах вогневого контакту з формуваннями Російської Федерації і надалі були захоплені в полон.

Як відомо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ», троє з них отримали поранення.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу», а також 24 членів їх екіпажів.

7 вересня Україна та Росія провели обмін утримуваними особами за формулою «35 на 35». В Україну повернулися 24 моряків і ще 11 осіб, які були в різні роки засуджені російськими судами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: