Виплата субсидій: що чекати споживачам і хто може втратити пільги

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

У Міністерстві соціальної політики озвучили невтішний прогноз, згідно з яким деяких пільговиків можуть позбавити грошової допомоги від держави на комуналку вже цієї осені – з початку нового опалювального сезону. За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченко, йдеться про 15-20% одержувачів субсидії. Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк у коментарі «Слово і діло» також припустив, що в Україні невдовзі може скоротитись кількість субсидіантів.

Святослав Павлюк позначив, що пільги можуть втратити власники нових автомобілів – молодше 5 років. Також виплату субсидії можуть припинити власникам житла з великою квадратурою – 120 квадратних метрів і будинків на 200 «квадратів».

При цьому експерт уточнив, що такі обмеження не нові для українців, їх впровадили ще торік.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» зауважив, що цьогоріч спостерігається падіння ціни на газ, яка впливає на вартість тепла. Тобто загальний обсяг комунальних послуг, які постачаються, буде меншим.

Святослав Павлюк зауважив, що у 2020 році видатки на субсидії точно зменшать. Експерт нагадав, що Кабмін ще в минулому році схвалив рішення про збільшення розміру базової норми плати за ЖКП з 15% до 20%.

Енергетик додав, що згідно з тією постановою Кабміну нова норма оплати повинна застосовуватися з 1 травня 2020 року.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

За його словами, цей показник застосовується для розрахунку частини оплати за комунальні послуги для домогосподарства, з урахуванням співвідношення середнього місячного доходу до прожиткового мінімуму.

«Для частини субсидіантів ще з минулого року фактичний обсяг грошей, які вони платили за надані комунальні послуги, зріс. Отже, це дає підстави говорити про скорочення субсидіального бюджету в загальному по країні. З огляду на схвалені обмеження для субсидіантів, падіння цін на теплову енергію та газ, є всі підстави вважати, що обсяг коштів для субсидій буде скорочуватися і надалі», – прокоментував виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати на час карантину, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки податкових грошей надходило щомісяця до бюджету та які накопичилися борги (без урахування митних платежів).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: