Черговий обмін «всіх на всіх»: чому Україна йде на поводі в РФ

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

У четвер, 16 квітня, відбувся обмін полоненими між Києвом і проросійськими бойовиками. За словами уповноваженої Верховної ради з прав людини Людмили Денісової, він мав пройти за формулою «всіх на всіх». Проте в ОБСЄ вже говорять про наступний обмін полоненими. На підконтрольну українському уряду територію повернулися 20 громадян України, які незаконно утримувалися на території так званих «ДНР» і «ЛНР». «Слово і діло» звернулося по коментар до військового експерта Олега Жданова. Він зауважив, що Росія нав'язала Україні правила перемовин й Україні варто напрацювати стратегію щодо гуманітарних аспектів конфлікту із РФ.

Зокрема, Жданов сказав, що Росія нав'язує правила обміну, оскільки щоразу з'являються нові полонені, незважаючи на заяви про формулу «всіх на всіх». Експерт пояснив, що в гуманітарних питаннях українська влада повинна залучити до напрацювання стратегії щодо повернення українських громадян силові відомства, які брали участь у військових діях на сході України.

Під час обміну полоненими звільнений боєць ЗСУВ ході обміну полоненими між Україною і ДНР був звільнений військовослужбовець ЗСУ, який потрапив в полон в 2019 році.

«Я вже починаю ставитися не дуже позитивно до цих обмінів. Я неодноразово казав, що це довга пісня – «всіх на всіх». Ще не закінчився черговий обмін і вже є чергові списки на обмін. Це як? Потрібно, щоб Міністерство оборони та Служба безпеки України й всі силові структури, які брали участь у військових діях на сході України, розібралися з організаційно-штатною чисельністю, та особливо це стосується добровольчих батальйонів. Скласти поіменні списки людей, розібратися, хто загинув, а кого можна повернути живим і здоровим. Тоді в нас буде більш-менш картина, кого ми реально можемо повернути», – сказав Жданов.

Воєнний експерт пояснив, що стратегічно українська сторона повинна ставити за мету повернення на підконтрольну територію насамперед військовослужбовців чи добровольців, які брали участь у військових діях.

«У Криму – близько трьох мільйонів, у Донецьку й Луганську – ще по мільйону, всього – 5-7 мільйонів осіб залишилося на непідконтрольних територіях. Ще минулого разу мене дуже обурило, що в списках присутні люди, які незрозуміло як потрапили до підвалів. Це вже, як то кажуть: уперше – трагедія, вдруге – фарс. Так ось, ці обміни вже схожі на фарс. Я не бачу там військовослужбовців чи наших солдат», – сказав Олег Жданов.

Відзначимо, що 16 квітня відбувся обмін. До України повернулося 20 людей. Зокрема, обмін між «ДНР» і Києвом пройшов на КПВВ «Майорськ» за формулою 10/9. Друга частина обміну заручниками пройшла в Луганській області на мосту в районі міста Щастя. Крім того, три людини відмовилися повертатися на окуповані території.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: