Заволодіння 54 млн грн: НАБУ оголосило в розшук двох підозрюваних

Читать на русском
У Національному бюро ухвалили постанову про оголошення в розшук двох підозрюваних, які переховуються від слідства.

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук двох підозрюваних, які переховуються від слідства у межах справи про заволодіння компанією «Золотий мандарин ойл» 54 млн грн державного бюджету.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомило джерело в правоохоронних органах.

За словами співрозмовника, йдеться про Фелікса Козакова та Марію Шевкопляс, яким заочно повідомили про підозру у справі.

За даними «Слово і діло», Вищий антикорупційний суд днями відмовився заочно заарештувати Козакова.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру шістьом особам у заволодінні 54 млн грн, у тому числі Козакову та Шевкопляс. Слідство встановило, що підозрювані впродовж 2013-2016 рр. організували схему з використанням механізму звернення до Європейського суду з прав людини: ввели в оману європейську інституцію не поінформувавши її про всі обставин спірних правовідносин.

Зокрема, у вересні 2013 року представник ТОВ «Золотой мандарин ойл», підконтрольного колишньому народному депутату України, за вказівкою останнього підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з'ясували детективи НАБУ під час досудового розслідування, попри рішення суду на свою користь, «Золотой мандарин ойл» за його реалізацією до виконавчої служби не звертався. Та про цей факт компанія ЄСПЛ не повідомила. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за пів року до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, як вважає слідство, для супроводу справи в ЄСПЛ колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого мандарину ойл» 54,179 млн грн із державного бюджету України за зобов'язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. У лютому 2016 року Мін'юст перерахувало вказану суму коштів.

Нагадаємо, у цій справі суд обрав запобіжний захід колишній першій заступниці міністра юстиції Наталії Бернацькій. Пізніше вона внесла суму застави в 7 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: