Ризик соціального протесту: навіщо потрібен карантин

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Карантинні заходи, які запроваджені в Україні, дуже сумбурні, суперечать один одному і поки просто списані з різних європейських країн. Ефекту вони не дадуть. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

Експерт критично оцінив карантинні заходи, які запроваджені в Україні.

«Поки що всі обмеження покликані не для того, щоб впоратися з епідемією. Це чиста бюрократизація і спроба відзвітувати за те, що зроблено під час роботи», – поділився думками Небоженко.

Політолог також висловив здивування з приводу недавнього висловлювання мера столиці про можливу заборону на користування особистим автотранспортом і вказав, що цей захід не реалістичний, оскільки належить до нормативів не надзвичайної ситуації, а надзвичайного стану.

«Виходить, чиновники Кабміну будуть пересуватися своїми автомобілями, тому що в них є спецдозволи, а всі інші машини стоятимуть? По-перше, це неможливо. Вірогідно лише за умови оголошення надзвичайного стану. По-друге, Кличко не повинен був про це говорити», – зазначив Віктор Небоженко.

Алгоритм дій при зараженні коронавірусом: два можливих сценаріїМи розбирались, чи треба їхати до лікарні, де брати тести, хто підтвердить або спростує діагноз, як лікуватися вдома та в якому разі викликати швидку допомогу.

Експерт акцентував на тому, що мер Кличко робить заяви, до яких не має ніякого відношення.

Небоженко зауважив, що карантин в Україні запроваджено для того, щоб знизити рівень соціального невдоволення, а не досягти якогось ефекту в боротьбі з епідемією.

«Карантин для населення дозволяє знизити рівень соціального протесту. Раніше, коли люди були чимось незадоволені, то обурювалися не на веселих гуляннях. Будь-яка влада боялася похорону. Тим більше великого. Оскільки люди хворіють переважно вдома, зменшується рівень соціального невдоволення владою. Для цього і запроваджують карантин, а потім вже вигадують для населення різні відмазки», – прокоментував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Як повідомлялося, з 6 до 24 квітня в Україні запровадили режим «всі в масках». «Слово і діло» розібралося у видах і особливостях захисних масок.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: