Чи потрібен українцям режим «всі в масках» та з чим будуть проблеми?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Україна діє на випередження і страхується. Режим «всі в масках» – це не вигадка української влади. Ми робимо все те саме, що і європейці, просто у них масштаби серйозніші. Так прокоментував «Слово і діло» ініціативу Кабміну запровадити режим «всі в масках» в Україні для боротьби з коронавірусом директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Посилення карантину в Україні не приховує в собі політичних мотивів. Запровадження нових обмежень, у тому числі щодо режиму «всі в масках» показує, що в Україні просто повторюють ті кроки, які роблять в європейських країнах, зазначив експерт.

Фесенко звернув увагу на те, що багато європейських країн вживає аналогічних заходів, у тому числі й режим «всі в масках». При цьому він зазначив, що позиція медиків щодо масок неоднозначна.

«Звісно, маски не є тотальним дієвим і ефективним засобом захисту. Однак це необхідні заходи, щоб хоча би зменшити масштаби поширення вірусу. Ніхто не знає точно, яка кількість заражених, люди все одно виходять на прогулянки, до аптек та магазинів. Ризики передачі вірусу є. Маски в такому разі – додатковий інструмент обмеження поширення вірусу», – прокоментував Фесенко.

Захисні маски для обличчя: види та особливостіБез маски в умовах пандемії коронавірусу не можна увійти в супермаркет чи аптеку. Ми розібралися, які є види масок і чим вони відрізняються.

На його думку, в Україні цілком доцільно запровадження режиму «всі в масках».

Політолог пояснив, що карантинні обмеження, у тому числі й щодо масок потрібні для того, щоб розтягнути епідемію в часі та уникнути пікового навантаження.

«Україні не можна допустити того, що сталося в Італії, де в короткий проміжок часу десятки та сотні тисяч людей потрапляли до лікарні і одночасно така величезна кількість пацієнтів потребувала медичної допомоги. Наша медицина може не витримати. Не витримала навіть система охорони здоров'я Італії та Іспанії, хоча в них рівень вище. Тому запроваджувати режим «усі в масках» зараз логічно», – погодився Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» зауважив, що порівняно з Італією та Іспанією в Україні не такі швидкі темпи поширення епідемії за кількістю зафіксованих випадків, хоча ймовірно, що реальна кількість більша.

«Це вже позитивний наслідок того, що ми вжили карантинних заходів раніше, ніж це зробили європейські країни. Тому сенс в таких обмеженнях точно є», – додав політолог.

Експерт при цьому не виключив, що на практиці виконувати режим «всі в масках» буде складно. По-перше, на сьогодні навряд чи у всіх є маски, по-друге, спостерігається дефіцит масок у країні в цілому.

Володимир Фесенко уточнив, що на даному етапі маски масово постачають з Китаю, засоби захисту почали виробляти в Україні, і українці навіть роблять їх самостійно. Однак, чи у всіх є маски? Це все одно відкрите питання, додав співрозмовник.

Політолог також акцентував увагу на тому, що найпростіші маски – одноразові, тобто їх потрібна велика кількість, з чим є проблема.

«Існує ризик того, що в більшості людей просто не буде масок, навіть якщо вони і хотіли б дотримуватися режиму. Недостатньо просто зобов'язати людей ходити в масках, потрібно ними забезпечити для початку. Можливо, хоча б частину одноразових масок тримати як гуманітарну допомогу. Наприклад, якщо людина приходить до аптеки чи супермаркету без маски, то легко може отримати її безпосередньо там», – прокоментував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Як повідомлялося, з 6 до 24 квітня в Україні запроваджують режим «усі в масках» і обмежують кількість людей на вулиці.

«Слово і діло» розібралося у видах і особливостях захисних масок.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: