Як Ілля Ємець виконував обіцянки на посаді міністра охорони здоров’я

Читать на русском
За місяць перебування на посаді міністра охорони здоров’я Ілля Ємець дав 6 обіцянок, з яких 3 виконав і 3 – провалив.

Верховна рада звільнила міністра охорони здоров’я Іллю Ємця, який перебував на посаді з 4 до 30 березня 2020 року. За цей час Ємець встиг дати 6 обіцянок, з яких три виконав і три – провалив. «Слово і діло» пропонує подивитись, які обіцянки давав Ємець і як із ними впорався.

17 березня 2020 року Ємець пообіцяв перевести роботу медзакладів діагностики та держорганів МОЗ у посилений цілодобовий режим. Станом на кінець березня обіцянка була виконана, адже відповідно до інформації МОЗ лабораторії МОЗ, які досліджують підозри на Covid-19, працюють у цілодобовому режимі, також до лабораторних досліджень залучаються приватні лабораторії та інші державні і наукові установи. При Міністерстві охорони здоров’я розпочав роботу цілодобовий оперативний штаб з протидії поширенню коронавірусу в Україні.

Як і обіцяв Ємець, на позачерговому засіданні уряду, що відбулося 23 березня, він ініціював погодинну оплату праці для лікарів. Така ініціатива була підтримана.

Рада звільнила Ємця та Уманського: як голосували нардепиІлля Ємець і Ігор Уманський звільнені зі своїх постів. Як голосували нардепи – на інфографіці Слово і Діло.

5 березня 2020 року міністр охорони здоров'я пообіцяв не скасовувати НСЗУ і дотримав слова. «У жодному разі скасування не буде. Це прототип, це перший крок, НСЗУ», – заявив Ємець. Протягом місяця перебування на посаді міністра охорони здоров'я Ілля Ємець не ліквідував НСЗУ.

Не виконав Ємець обіцянку особисто призначити анестезіолога-реаніматолога, головного спеціаліста країни відповідальним за створення управлінської вертикалі Санепідемслужби в регіонах. Відповідно до інформації реєстру наказів сайту МОЗ від 30 березня, такий наказ МОЗ відсутній.

Коли Ємець став міністром охорони здоров'я, він пообіцяв продовжити медичну реформу. За місяць перебування в кріслі міністра Ілля Ємець не запровадив жодних нововведень, які б стосувалися реформування системи охорони здоров'я. Всі сили МОЗ були зосереджені на боротьбі з COVID-19. Нагадаємо, що запуск медреформи другої ланки був ухвалений попереднім урядом і мав розпочатися з 1 квітня 2020 року.

Розповідаючи про деталі проведення медреформи, Ємець пообіцяв запровадити державне медичне страхування.

«Тобто українці вперше отримають державне медичне страхування, яке забезпечить не тільки доступність до будь-якого медичного закладу, а і надання допомоги найкращих визнаних спеціалістів», – зазначив він, але за місяць на посаді не встиг цього зробити.

Нагадаємо, «Слово і діло» подивилось, як голосували нардепи за звільнення Ємця та Уманського.

Також ми писали, що Ємець не виключає катастрофічної кількості жертв коронавірусу в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: