Комуналка, ПДВ і субсидії: чи є ризик неплатежів і що полегшить оплату рахунків

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Мер Києва Віталій Кличко просить Кабмін скасувати ПДВ на комунальні тарифи через спалах коронавірусу. Також у Кабміні обіцяють спрощення надання субсидії людям, які втратили роботу в період карантину. «У середньому збільшення субсидій для українських сімей становитиме орієнтовно 300 грн», – повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. У коментарі «Слово і Діло» директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко пояснив, що на сьогоднішній день чіткого механізму, як саме збираються полегшити оплату рахунків, немає. Є тільки пропозиції.

Олександр Сергієнко уточнив, що владі потрібно змінити правила надання субсидій, повинна бути постанова Кабміну, де все буде прописано.

«Без цього всі заяви – просто слова. Немає механізму, алгоритму як діяти співробітникам відділів з надання субсидій», – констатував він.

Сергієнко також звернув увагу на те, що два роки тому субсидії отримували вдвічі більше громадян, ніж зараз. Через драконівські правки, що внесені до правил отримання субсидій, половина сімей позбулися допомоги.

Експерт переконаний, що за даних обставин логічно було б пом'якшити правила надання субсидій. Тим більше, багато хто залишився без роботи, пішов у добровільні відпустки та опинився в складному фінансовому становищі.

Карантин в Україні: як держава піклується про пенсіонерівЧерез карантин в Україні пенсіонерам виплатять одноразову допомогу, а в травні індексують пенсії.

«З огляду на те, що у нас немає жорсткого механізму стягнення комунальних платежів, а відключати споживачів не можна, ситуація може вийти з-під контролю. Можливий сплеск неплатежів», – спрогнозував Олександр Сергієнко.

На його думку, сенс є в пропозиції скасувати ПДВ, яке йде в бюджет.

«Мінус 20% – це значна сума. Це полегшило б оплату комуналки», – додав фахівець.

При цьому директор аналітичного центру «Інститут міста» скептично оцінив заяву прем'єра про доплату в 300 гривень.

«Що значить у середньому збільшення субсидій у 300 гривень? Це дуже розмито. Комусь може буде 20 гривень, а комусь – 280 гривень, а в підсумку – 300 грн. У питаннях, які стосуються мільйонів сімей, не можна говорити про середні цифри», – наголосив Сергієнко.

Олександр Сергієнко також зауважив, що допомога в основному розрахована на пенсіонерів, малозабезпечених, тих, хто проживає на самоті. Але хто допоможе людям, які втратили роботу, як повернути людей до нормальної діяльності та забезпечення.

Крім того, незрозуміло, що буде взагалі за місяць, оскільки, за різними оцінками, місцеві бюджети втратять близько 17 мільярдів гривень, акцентував він.

«ПДФО, який не буде з чого стягнути, тому що люди без роботи, і плата за землю – це два основних джерела наповнення місцевого бюджету. Що буде з лікарями, вчителями, які сидять на місцевих бюджетах? Просто не буде грошей і це головна проблема. Тому потрібно шукати реальні шляхи того, як повернути людей на роботу, запровадити їхню карантинну безпеку», – проаналізував директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, у Києві продовжать термін пільгової оплати комунальних послуг. Також місцева влада закликає робити це онлайн.

«Слово і Діло» пропонує дізнатися, як держава має намір піклуватися про пенсіонерів під час карантину.

«Слово і Діло» також пропонує почитати прогнози експертів, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: