В Україні запроваджують карантин через коронавірус: реакція соцмереж

Читать на русском

В Україні на три тижні запроваджують карантин через коронавірус. Слово і Діло зібрало, що про це думають у соцмережах.

В Україні з 12 березня до 3 квітня буде діяти карантин у зв'язку із загрозою поширення коронавірусу. Зараз в країні тільки один зафіксований випадок захворювання.

Карантин передбачає закриття навчальних закладів та дитячих садків, заборону масових зібрань понад 200 осіб, закриття більшої частини КПП (буде працювати тільки 49 з 219), закриття авіасполучення з деякими країнами.

Як у соцмережах відреагували на запровадження карантину в Україні – в огляді «Слово і Діло».

«Зверніть увагу, що закриваються не тільки освітні установи, торговельно-розважальні центри, а й обмежується проведення масових зібрань. Тобто під час розгляду законопроектів про ринок землі, які спричинили протести в суспільстві, ніяких цих самих протестів не буде. Та й не тільки щодо ринку землі. Опозиція буде частково паралізована: ніяких мітингів, ніякої вуличної боротьби. І все дуже просто і геніально – без особливого закону частково обмежили права і свободи громадян. І привід благородний – боротьба з інфекцією. Це вам не воєнний стан вводити, що б Путін не напав», – написав Валентин Гайдай.

«Усі, хто коментують про київське метро! А вам не спадало на думку, що кожен із пасажирів теж може добровільно відмовитися від цієї послуги, якщо є більш безпечні альтернативи? Свідомість це називається. А ось школи закрити добровільно неможливо? Відповідно і рішення розрізняються. І цікаво, у нас всі розглядають тільки «накази» як заходи або певне самообмеження теж має бути в суспільстві? Ось хто скупив всі антибактеріальні засоби в усіх магазинах? Такого наказу не було, але люди, які купили ящик, були», – написала Ольга Бєлькова.

«Хтось може пояснити, чому кінотеатри закривають, а метро не закривають? Чим загроза від кінотеатрів вище загрози від метро? Моя версія: метро закривати не можна, тому що місто буде паралізоване; але треба ухвалити будь-яке рішення, тому давайте закриємо кінотеатри», – вважає Валерій Пекар.

«Плюси: зниження рівня тяжких злочинів, відновлення громадського здоров'я та різкий спад захворюваності, причому це торкнеться не скільки коронавірусу, а грипу, ГРЗ, кору тощо; до переваг слід віднести зниження смертності серед населення і зменшення втрат людського капіталу в довгостроковій перспективі, зниження державних витрат. Мінусів загальнодержавного карантину також достатньо. По-перше, він етично і морально проблематичний. По-друге, це певне обмеження прав і свобод громадян. По-третє, істотні економічні втрати в короткостроковій перспективі. Вони точно будуть, хоча деякі категорії населення, наприклад, фрілансери цього не відчують. Але Україна відчує і зниження ВВП, і уповільнення економічного зростання», – написав Юрій Лукшиц.

«Про садки і карантин. У садах досить ізольовані групи, а тепер купи дітей будуть штовхатися на майданчиках. Ще батьки будуть вилучені з економіки. Особисто я поки не розумію цього кроку. Узагалі. Добре, що універ і школи, нехай там. До речі, не здивуюся, що на великих підприємствах або в офісах зараз будуть робити дитячі групи. І чим це краще садків?» – вважає Валентин Краснопьоров.

«Справжній протиепідемічний режим повинен передбачати жорстку перевірку та ізоляцію осіб, що мають ознаки захворювання, проти якого такий режим запроваджується. В Україні від туберкульозу щодня вмирає 10 осіб. Офіційно режим епідемії триває з 1995 року. Ніяких ефективних заходів не було вжито. Тому розраховувати на щось більше, ніж дешеві імітації, сьогодні також не варто», – вважає Олександр Данилюк.

Нагадаємо, Кабінет міністрів тимчасово запровадив заборону на експорт товарів протиепідемічного призначення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: