Карта ООС: ситуація на сході України на 9 березня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 9 березня 2020 року за даними РНБО України, пресцентру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Вчора в районі проведення операції Об’єднаних сил російсько-окупаційні війська продовжували порушувати режим перемир’я, здійснивши за добу 6 обстрілів. Ворог вів вогонь із використанням заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру (з витратою загалом 15 мін), протитанкового керованого ракетного комплексу, гранатометів різних типів і систем, а також зі стрілецької зброї.

Загалом вчора по всій лінії бойового зіткнення російсько-окупаційні війська порушили режим припинення вогню шість разів.

У чотирьох випадках окупанти наразилися на адекватну відповідь з боку підрозділів Об’єднаних сил.

Луганський напрямок

Ніч, а також більша частина доби там минула спокійно і без порушень режиму перемир’я з боку противника.

Але вже надвечір, а саме о 17:45 ворог обстріляв українські позиції, розташовані неподалік н.п. Хутір Вільний. Вогонь тривав півгодини, упродовж яких російсько-окупаційні війська здійснили дванадцять пострілів з автоматичних гранатометів АГС та десять пострілів з підствольних гранатометів ГП-25. Вогонь у відповідь наші оборонці не відкривали.

Донецький напрямок

П’ять разів за добу окупанти відкривали вогонь у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання.

Противник активізувався у другій половині дня поблизу с. Опитне, де здійснив вогневий наліт з використанням мінометів калібру 82 мм з витратою чотири міни, а також двічі застосував протитанковий ракетний комплекс. Вогонь противником вівся зі сторони с. Веселе.

Військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил відкрили вогонь у відповідь зі штатної піхотної зброї, без застосування заборонених зразків озброєння.

Вже через півтори години російсько-окупаційні війська здійснили повторний обстріл в районі Опитного, цього разу вже більш потужний. Так, о 16:40, знову ж таки з напрямку н.п. Веселе окупанти відкрили вогонь з мінометів 82-го калібру, станкових протитанкових гранатометів а також зі стрілецької зброї, включно із кулеметами крупних калібрів.

Обстріл тривав майже годину, ворог випустив одинадцять мін калібру 82 мм та п’ятнадцять разів здійснив постріли з СПГ.

І вкотре нашим захисникам довелося адекватно реагувати на ворожі збройні провокації. Українські військовослужбовці відкрили прицільний вогонь у відповідь із використанням штатного озброєння, чим врешті змусили противника припинити обстріл. Зазначу, що заборонену зброю військовослужбовці Збройних Сил України не використовували.

Іншими населеними пунктами донецького напрямку, де ворог вів вогонь, були Авдіївка та с. Верхньоторецьке.

Ворожі прицільні постріли з піхотної зброї лунали там вже із настанням темної пори доби.

Наші оборонці чітко ідентифікували місця ведення противником вогню – це були н.п. Яковлівка та Пантелеймонівка відповідно, та влаштували ворогу гідну відсіч.

При цьому, на відміну від окупантів, українські захисники не застосовували зброю, яка заборонена до використання Мінськими угодами.

На превеликий жаль, минулої доби не обійшлося без втрат у лавах українських захисників.

Як повідомляє штаб операції, внаслідок бойових дій, що тривали 08 березня, один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув.

Сталося це через влучання ворожої протитанкової керованої ракети у вантажний автомобіль одного з підрозділів Об’єднаних сил. Тоді ще двоє наших захисників дістали поранення та один зазнав бойового ураження.

Крім того, під час ворожих обстрілів в інших районах троє військовослужбовців отримали поранення.

Відзначимо, що усім пораненим українським захисникам було вчасно надано медичну допомогу.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам полеглого українського Героя.

Вічна пам’ять!

Злочинні дії окупантів не залишилися без відповіді – підрозділи Об’єднаних сил щільним вогнем дали адекватну відповідь противнику, втрати якого наразі уточнюються.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: