Військова реформа: чого чекати від нового міністра оборони

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Новий міністр оборони Андрій Таран не принесе нічого нового. Головне завдання міністра - нічого не чіпати і проводити ту політику, яку оголошує президент Володимир Зеленський. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив військовий експерт Олег Жданов.

Військовий експерт не виключив, що головна причина відставки Андрія Загороднюка полягала в тому, що за час роботи в міністерстві у нього з'явилася своя думка та бачення деяких процесів, особливо пов'язаних з веденням бойових дій в зоні ООС.

На його думку, кадрові перестановки показують, що президент створив собі лояльний до його політики Кабінет міністрів.

«Швидше за все міністр оборони не буде висловлювати своєї думки щодо якихось процесів. Андрій Таран ніколи не був на стратегічних посадах, не займався стратегічним плануванням. Курси в Вашингтоні були закінчені на посаді начальника відділу, тобто це не стратегічний рівень. Чекати прориву у військовій реформі не варто», - прокоментував військовий експерт.

Як нардепи голосували за призначення Кулеби і Тарана в КабмінПризначення Дмитра Кулеби на пост глави МЗС підтримали 288 нардепів, Андрія Тарана на посаду глави Міноборони – 285 депутатів.

Олег Жданов висловив розчарування з приводу того, що радянського генерала-пенсіонера у відставці поставили на керівну посаду в той час, як останні три роки посаду міністра оборони готують під молодого енергійного менеджера, а не військового.

Військовий експерт припустив, що у міністра оборони може виникнути конфлікт інтересів з начальником Генштабу.

«Андрій Таран не менеджер і не розбирається ні в яких інших питаннях, крім військових. Природно він буде втручатися в той напрямок, який знає. Тобто у військові питання, а значить у Генштаб», - підкреслив експерт.

Олег Жданов наполіг, що міністру оборони категорично не можна втручатися в Генштаб. Головне завдання міністра оборони - забезпечення життєдіяльності ЗСУ та просування військової політики всередині країни, на міжнародній арені.

На його погляд, на посаді міністра оборони повинен бути не військовий, а молодий менеджер.

Військовий експерт вважає, що призначення Андрія Таран - крок в минуле, в армію Української Радянської Соціалістичної Республіки.

«Зеленський сформував собі лояльний Кабмін, який буде робити те, що скажуть в ОПУ і не буде слухати нікого з боку. Однак, й це сумнівно, враховуючи, що міністрів підбирали через консультацію з олігархами», - підкреслив експерт.

Олег Жданов також звернув увагу на інформацію ЗМІ про те, що Олег Коростильов відмовився від посади віце-прем'єра з ОПК.

«Якщо інформація відповідає дійсності, то новий Кабінет міністрів може бути маріонетковим, а президент буде вирішувати все», - підсумував Олег Жданов.

Нагадаємо, Верховна рада 4 березня, призначила новий склад Кабінету міністрів під керівництвом Дениса Шмигаля. Призначення Андрій Тарана на посаду міністра оборони України підтримали 285 нардепів, 58 виступили «проти», 23 - утрималися, 20 - не голосували.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як розподілилися голоси в залі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: