Коронавірус в Україні: як себе убезпечити та чим може допомогти влада

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні найближчим часом введуть обмежувальні заходи через коронавірус._ «Ми будемо забороняти проведення масових заходів, конференцій і спортивних заходів. Закриватимемо тимчасово школи, щоб зменшити масові скупчення людей», - заявив Ляшко_. Станом на 5 березня на коронавірус перевіряють близько 10 українців з характерними симптомами. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов підкреслив, що головне не допустити панічних настроїв і дотримуватися заходів з профілактики коронавірусної інфекції.

Основні запобіжні заходи для захисту від нової коронавірусної інфекції

  • Регулярно мийте руки;

  • Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни;

  • Дотримуйтесь дистанції в громадських місцях;

  • По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот;

  • При підвищенні температури, появі кашлю якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою;

  • В якості загального запобіжного заходу дотримуйтесь правил гігієни при відвідуванні продуктових ринків, де продаються живі тварини, м'ясо і птиця або інші продукти тваринного походження;

  • Не вживайте в їжу сирі продукти або продукти тваринного походження, що не пройшли належну термічну обробку;

Володимир Золотарьов вважає, що багато чого залежить від самих людей, їх усвідомлення і готовності слідувати рекомендаціям з профілактики вірусу. Він звернув увагу, що якоїсь надзвичайною загрози коронавірус не несе. Судячи з даних смертності, приводів для істерії немає.

Однак, політолог прогнозує, що певне хвилювання в суспільстві все одно буде й ніхто не зможе вплинути на це. По-перше, дуже нагнітають ЗМІ. По-друге, є природні процеси, коли вже участь влади мало що здатна змінити.

«Президент України або будь-хто нічого в цьому сенсі зробити не може», - вважає він.

Експерт позитивно оцінив запровадження обмежувальних заходів. Однак, він переконаний, що ті, хто панікують все одно будуть панікувати, а дієве практичне значення може мати тільки розробка вакцини.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

«Карантин, закриття шкіл, садочків, скасування масових заходів - це необхідні заходи. Однак, якщо людина свідома, то і сама не піде на масові заходи. Кожен повинен думати про своє здоров'я. Може і не обов'язково забороняти. Реально, єдине, чим може допомогти уряд - прискорити розробку вакцини», - прокоментував Золотарьов.

Політолог звернув увагу, що в США вже почали проводити тестування. Також він додав, що можливо з потеплінням ситуація вщухне.

Володимир Золотарьов пояснив, що коронавірус на відміну від інших захворювань досить слабкий. Наприклад, кір за рівнем зараження і поширення набагато небезпечніший, а винищити вірус дуже важко. Коронавірус схильний до дії різних факторів, які його вбивають: ультрафіолет, тепло, спирт.

Головна небезпека короновірусу в тому, що ця інфекція мутує, на відміну від того ж кору, додав експерт.

«Однак, це не означає, що нам всім загрожує епідемія і потрібно панікувати. ЗМІ звичайно нагнітають ситуацію. Хоча від ускладнень грипу за статистикою вмирає набагато більше людей, ніж від коронавірусу. Але чомусь ніякої паніки немає», - підкреслив політолог.

На його погляд, в цьому питанні Україні є чому повчитися у США, де, наприклад, в звичайному супермаркеті можна придбати вакцину від поточної версії грипу і самому зробити укол.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що для українців зараз головне не впадати в паніку, вести себе розумно. Наприклад, так званий «свинячий грип» був дуже небезпечним, але інформаційно все пройшло спокійніше, резюмував Володимир Золотарьов.

«Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: