Ескалація в Сирії: чому Ердоган сам себе загнав у цугцванг

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

27 лютого російська авіація розстріляла турецьку військову колону в Сирії - загинули 33 військових, 36 отримали поранення. Туреччина завдала ударів по цілях сирійського режиму в Ідлібі у відповідь на авіаудари. У Міноборони Росії заявляють, що турецькі військові, що потрапили під вогонь сирійських військ 27 лютого, знаходилися серед наступаючих бойовиків. Станом на 1 березня ситуація залишається напруженою. Туреччина заявила, що збила в Ідлібі два Су-24. РФ говорить, що літаки не її. Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса переконаний, що загибель стількох турецьких солдат не може пройти безслідно, Ердогану треба відповідати.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» підкреслив, що обстановка вкрай напружена. Він не виключив, що масштабна військова операція Туреччини проти сирійської армії в Сирії на якийсь час отримає кредит народної довіри і схвалення з точки зору «моральної переваги» Туреччини щодо ситуації в Сирії, в яку всі поки що вірять.

З іншого боку, затягування конфлікту та зростання жертв в геометричній прогресії може швидко змінити тріумфально-патріотичний настрій почуттям невизначеності в самій Туреччині, вважає Ілія Куса.

Туреччина-Росія-Сирія: з чого все почалося та чим усе закінчитьсяТуреччина залишилася сам-на-сам у відкритій війні на суверенній території країни в її визнаних світом кордонах.

Експерт уточнив, що сотні турецьких солдат перебувають в оточенні на своїх спостережних постах навколо провінції Ідліб на територіях, нині підконтрольних Асаду, якому взагалі нічого втрачати.

Ілія Куса пояснив, що сирійські війська на своїй землі й розуміють, за що вмирають. Вони сповнені ненависті до турків, і готові стояти до останнього. При цьому, навіть якщо генералітет переоцінює свої сили, все одно залишається рішуче налаштованим.

На його погляд, позиція самої Туреччини щодо Ідлібу занадто розмита й неоднозначна, як з міжнародно-правової, так і з політичної точки зору.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» пояснив, що турецькі військові не мають ніякого права знаходиться в Ідлібі та Сирії. Згідно з міжнародним законодавством, вони є окупантами, що ускладнює питання втягування в конфлікт країн НАТО.

Ілія Куса також уточнив, що незважаючи на заяви турецької влади, в рядах протурецьких сил воюють і відверті екстремісти – колишні члени «Ісламської держави», екстремісти з «Ісламської партії Туркестану» і «Таухид валь Джихад», терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» .

«Завдяки цим силам турки і зуміли контратакувати проти сирійської армії, захопивши Ан-Найраб, а потім і Саракеб. Підтримка такого джихадистського інтернаціоналу – це, м'яко кажучи, дуже темна історія, яка не всім до вподоби, і є загрозою для самої Туреччини, у якій з угрупуваннями непрості відносини. Плюс є складнощі із залученням ЄС та НАТО», - міркує експерт.

На його погляд, Ердоган сам себе загнав у цугцванг.

«Якщо президент Туреччини не реагує – втрачає обличчя і популярність, а можливо й політичну легітимність. Реагує як зазвичай або слабо – те ж саме плюс дає привід ворогам далі його притісняти. Реагує – ризикує розв'язати повноцінну війну, яку не факт, що зможе виграти, а наслідки якої можуть стати катастрофою для регіону», - пояснив Ілія Куса.

На думку експерта, РФ також в складній ситуації, оскільки якщо Туреччина атакує, треба буде щось робити.

«У разі слабкої відповіді Анкара продовжить тиск, а якщо не дадуть відповіді зовсім - втратять союзника в Дамаску і, можливо, вплив в Сирії, а ініціативу перехоплять США та їх союзники. Дадуть відповідь – ризикують розвалити альянс з Туреччиною і втягнутися у війну, якої не хочуть», - проаналізував експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

Більше про те, з чого почався конфлікт і чим все закінчиться в авторській колонці Османа Пашаєва.

Детальніше про те, чи будуть РФ і Туреччина воювати через Асада, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: