Міфи зруйновані: що показали рейтинги партій

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рейтинги політичних фракцій неоднозначні. Серйозного перекосу вбік опозиційних фракцій не відбулося. Навпаки, до парламентської опозиції ставлення стало більш критичним. Зростання підтримки, яке ми бачимо, – у межах похибки. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко звернув увагу, що рейтинги деяких опозиційних сил, за даними останнього соцопитування, зросли передусім у тих, хто критикує соціально-економічну ситуацію. Зокрема, це ОПЗЖ і «Батьківщина». Однак це не така вже суттєва підтримка в межах статистичної похибки.

Політолог також акцентував увагу на ставленні громадян до парламентських фракцій. Зниження підтримки помітно в «Слуги народу» і «Голосу».

«Це показовий феномен. Відходить міф про те, що повинні прийти нові люди, які не були пов'язані з політикою і вони будуть краще. Розчарування суспільства стосується, напевно, не стільки Зеленського, скільки цього міфу. Відбувається деміфологізація теми нового покоління», – прокоментував Фесенко.

При цьому ставлення до так званих старих політиків не змінилося, зазначив він. Наприклад, три фракції отримали трохи більше підтримки – ОПЗЖ, «ЄС» і «Батьківщина». Однак водночас набагато більше зростає негативне ставлення до них.

Обіцянки політичних партій на піраміді МаслоуБільшість обіцянок усіх п'яти партій у Верховній раді стосуються задоволення потреб четвертого рівня піраміди Маслоу.

«Зростає негативне ставлення не тільки до влади, але й до опозиції. Це дуже небезпечний феномен», – констатував Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» підкреслив, що в непарламентських фракцій рейтинги зростають трохи швидше, ніж у парламентських опозиційних партій, що також показово.

«Відсотки, які втратила СН, розподілилися практично рівномірно між різними політичними силами. Відчутних змін у політичному ландшафті не відбулося», – підсумував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як змінилися рейтинги партій за 2019-й і початок 2020 року.

Обіцянки політичних партій на піраміді Маслоу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: