Ескалація та нормандська зустріч: чого чекати від Кремля

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Керівництво РФ на даному етапі готове піти на все, на ескалацію в тому числі. Потрібно отримати конкретний результат хоча б десь. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив військовий експерт Олег Жданов.

«Ситуація складається дуже погано з точки зору того, що президент РФ Володимир Путін піде на все. Війна веж Кремля в Москві набирає обертів. Путін слабшає з кожним днем», – підкреслив фахівець.

Олег Жданов також звернув увагу, що керівництво РФ зазнає поразки відразу на декількох фронтах, зокрема в Сирії.

«Ердоган – не Зеленський. У лідера Туреччини якраз є своє бачення на ситуацію в Сирії, він буде бити і Асада, і Путіна й усіх, хто стане на його шляху. Зустріч глав МЗС Туреччини та РФ не принесла результату, не домовилися», – констатував Жданов.

На його думку, в Україні для керівництва Кремля також ситуація не найкраща, тому надалі не виключені провокації на Донбасі.

«П'ять років тупцювання на місці. Попередня влада тягнула час, що дратувало Путіна. Прийшов Зеленський і почав пропонувати якісь мирні ініціативи, в Європі піднімає хвилю про перегляд «Мінська», – наголосив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Він нагадав, що в Парижі канцлер ФРН підтримала президента України в питанні перегляду Мінських угод. Польський президент виступив з ініціативою приєднатися до Нормандського формату.

«Польща – це рупор США. Штати не підуть на прямі переговори, особливо в ключі конфронтації щодо України. Але можуть підштовхнути Польщу, Британію. У такому варіанті Росії буде дуже важко, їм навіть зустрічатися не буде сенсу. Тому Путін обирає найпростіший шлях – кривавий тиск на Україну, влаштовує провокації. Якщо вони так вирішили, значить у РФ важкі часи», – прокоментував Олег Жданов.

Військовий експерт не виключив, що провокації на Донбасі найближчим часом можуть повторитися. При цьому він висловив сумніви, що квітнева зустріч у Нормандському форматі відбудеться.

«Нормандська зустріч у квітні поки ефемерна, немає підстав», – зауважив Жданов. За його словами, РФ висуває умови для нормандської зустрічі, Путіну потрібна конкретика.

Крім того, підставою для паризької зустрічі в минулому році був транзит газу, а не війна на Донбасі, вказав експерт.

«Торік зустріч була вигідна всім. Франція і Німеччина хотіли влаштувати очну ставку, почути, чи буде транзит і в якому обсязі. Росія також ставила питання, чи пустить Україна російський газ по своїй трубі, а Україна приїхала з пропозиціями з Вашингтона. Тому чи відбудеться зустріч у квітні – питання», – прокоментував Олег Жданов.

Нагадаємо, вранці18 лютого бойовики на Донбасі пішли на прорив. Як повідомив штаб Об'єднаних сил, противник атакував позиції української армії і спробував прорвати лінію розмежування в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське і Хутір Вільний.

За даними штабу, серед українських захисників, один загиблий, четверо зазнали легких поранень.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: