«Спам» у раді: коли ухвалять закон про ринок землі

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Верховна рада України станом на середу, 19 лютого, розглянула 649 поправок до другого читання законопроекту про ринок землі. Усього в документі 4018 правок. Депутати не виключають призначення додаткових пленарних засідань ВР для прискорення розгляду законопроекту про ринок землі. Водночас Давид Арахамія допускає, що таке рішення може викликати нову серію маніпуляцій щодо закону. У коментарі «Слово і Діло» політолог, керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко припустив, що незважаючи на затягування процесу, депутати можуть ухвалити остаточне рішення вже в березні.

Бондаренко звернув увагу, що в документі дуже багато правок, але більшу частину з них можуть відкликати. Це предмет закулісних домовленостей.

«Не виключено, що одна з фракцій оголосить, що знімає свої правки, але замість цього буде контролювати впровадження закону. Фракції, які знімуть правки, почнуть вдаватися до популістської риторики», – додав експерт.

Політолог також припустив, що певну кількість правок можуть об'єднати в один розділ.

«Подано дуже багато правок, які, по суті, стосуються однієї літери чи коми. Подібного роду правки можуть бути розглянуті у варіанті редагування. Із понад 4000 тисяч правок однієї миті може залишитися близько 700 правок, наприклад. У такому разі законопроект проголосують швидше», – прокоментував керівник Фонду« Українська політика».

Ринок землі: як відбуватимуться аукціони та чи спрацює система постконтролю щодо іноземцівЯкщо зараз існує безліч варіантів, як обійти мораторій на продаж землі, як працюватимуть запобіжники проти продажу землі компаніям, де власниками є іноземці.

Кость Бондаренко звернув увагу, що президент наполягає на якнайшвидшому голосуванні, а спікер ВР закликає не відходити від Регламенту. Експерт зауважив, що спробують знайти компроміс.

«Напевно, відходити від Регламенту не будуть, але зроблять максимально все, щоб зменшити кількість правок», – додав він.

Політолог нагадав, що в означений президентом грудневий дедлайн депутати не вклалися, тому зараз в ОПУ конкретних термінів не ставлять. Однак документ можуть ухвалити найближчим часом, у березні вже може бути рішення.

«Навіть у найближчі кілька тижнів можуть проголосувати. Це питання торгів. Але ось імплементація буде довгою. Такого, щоб сьогодні ухвалили, а завтра розкупили землю, не буде. Закон просто відкриває шлях до цього процесу», – констатував Бондаренко.

Підсумовуючи, політолог зазначив, що затягування з ухваленням земельного закону не позначиться на співпраці з МВФ.

«Закон ухвалюють не стільки в інтересах народу чи МВФ, скільки на догоду транснаціональних корпорацій. Звичайно, про це ніхто не скаже. Говоритимуть, що зробили все для захисту інтересів пересічного українця», – резюмував Кость Бондаренко.

Як будуть проходити аукціони і чи спрацює система постконтроля іноземців, дивіться в блозі «Гра на підвищення» відеопроєкту «Слово і Діло».

Також ми зробили тест «Що ви знаєте про ринок землі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: