Чому бойовики пішли в наступ на Донбасі?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Керівництво Росії зараз досягло поставленої мети. Кремль показав Володимиру Зеленському, що тільки вони вирішують, як і коли буде врегульовано питання Донбасу. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив військовий експерт Олег Жданов.

Фахівець не виключив того, що загострення може бути приурочено до п'ятиріччя виходу українських військових з оточення в районі Дебальцевого. Однак головна причина в іншому, додав він.

«Головна причина наступу бойовиків – бажання керівництва РФ показати президенту України Володимиру Зеленському, хто в домі господар, образно кажучи. Тобто шляхом загострення Путін показав українському президенту, хто насправді регулює процеси, що відбуваються на сході України. Це відповідь на ініціативу Зеленського про спільне патрулювання кордону», – прокоментував Олег Жданов.

На його думку, Путін дає зрозуміти Зеленському, що крім нього та російських військ, ніхто в окупованому анклаві жодні питання не вирішуватиме.

Експерт припустив, що подальшого загострення на Донбасі не буде.

Жданов підкреслив, що російська сторона отримала максимальні преференції, які вони могли вичавити з цієї ситуації.

«Частина українців розчаруються в президенті, тому що він не може виконати свої передвиборчі обіцянки. Країна розуміє, що президент не керує ситуацією на Донбасі, що б'є по його рейтингу, авторитету», – зазначив Олег Жданов.

Єдиний мінус для керівництва Росії після загострення – осуд дій РФ на Радбезі ООН, позначив військовий експерт.

Він звернув увагу на те, що більшість країн підтримали Україну, більше того, Британія взагалі заявила відкрито про те, що Росія веде війну проти України.

Однак основна проблема України в тому, що ми не можемо офіційно заявити про те, що РФ веде війну проти України, наполіг Олег Жданов.

«Зеленський не уповноважений. Він не політик і не самостійна фігура. Президент не ухвалює політичних рішень. Найімовірніше, у Зеленського була пропозиція, на яку він погодився, – висунути свою кандидатуру на пост президента і виконати якийсь план. У таких критичних ситуаціях він не може швидко реагувати, тому що йому потрібно узгодити з тими, хто висував його на цей пост», – прокоментував експерт.

На його думку, якби не рішучі дії начальника штабу, невідомо, чим би закінчилося загострення поблизу Золотого.

Жданов додав, що начальник штабу також був загнаний у кут, коли наші солдати почали залишати позиції.

«Коли йде мінометний постріл, який призначений саме для того, щоб вибити солдатів з окопів, а наша артилерія мовчить, то без вогневої підтримки ніхто не втримає позиції. Це інстинкт самозбереження. Бійці почали залишати опорні пункти. Судячи з брифінгу, рятуючи критичну ситуацію, начальник штабу віддав наказ на вогневу підтримку військ, що обороняються. Ми застосували всі види озброєння, щоб забезпечити збереження нашої оборони. Інакше могли зупинитися десь на адміністративному кордоні цих областей», – проаналізував загострення на Донбасі військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, вранці 18 лютого бойовики на Донбасі пішли на прорив. Як повідомив штаб Об'єднаних сил, противник атакував позиції української армії і спробував прорвати лінію розмежування в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське і Хутір Вільний.

За даними штабу, серед українських захисників, один загиблий, четверо зазнали легких поранень.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: