Наступ бойовиків на Донбасі: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Бойовики вранці 18 лютого атакували позиції підрозділів ООС. Загинув один український військовий, 4 зазнали поранень.
Слово і Діло

Сьогодні вранці, 18 лютого, бойовики атакували позиції підрозділів операції Об'єднаних сил біля Новотошківського, Горіхового, Золотого і Кримського. У штабі ООС повідомили, що бойовики вели активні наступальні дії і зробили спробу просування через лінію розмежування.

Наразі бій уже закінчився, загинув один український військовий, ще четверо зазнали поранень. Президент України Володимир Зеленський назвав ранковий бій цинічною провокацією бойовиків.

«Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах пишуть про загострення ситуації на Донбасі.

«Я вважаю це проявом тактики тиску Путіна, до якої він вдається кожного разу, коли потрібно домогтися потрібного йому результату. Ми бачимо тільки верхню частину переговорів між командами Зеленського і Путіна. Усі ці телефонні переговори і публічні заяви щонайбільше маскувальний дим для реального переговорного процесу. Усередині йдуть дуже активні комунікації за декількома каналами, у т. ч. Медведчука, основний – Єрмак-Козак. І якщо Путін публічно йде на загострення, тіньовий переговорний процес, невидимий для всіх, дав збій. І Путін з його звичками геополітичного гопника намагається схилити Зеленського до ще більших поступок», – вважає Тарас Березовець.

«Між українською владою і російської йдуть якісь тіньові переговори. Швидкість або суть переговорів Путіна не влаштовують (або він бачить податливість «клієнта» і хоче отримати ще більше), тому він вирішує натиснути на больову точку Зеленського. Звичайна тактика гопника в підворітті, що називається «російською дипломатією». Якщо ти говориш, що головне – це припинити стріляти, отримуй обстріли. Так буває, коли тактика превалює над стратегією. Коли даєш згоду прийняти «ЛНР-ДНР» (думаючи, що це покладе край війні) і не розумієш, що набагато важливішим є збереження України як такої в протистоянні із сусідом, що діє імперським чином», – написав Роман Шрайк.

«Було зрозуміло, що в процесі переговорів Рашка буде використовувати обмежену ескалацію бойових дій в якості засобу тиску. Це буде не один раз і не два. Оскільки Зеленський міцно прив'язав свій політичний капітал до припинення бойових дій, кожна така ескалація буде значно погіршувати переговорні позиції України. Не випадково загострення сталося саме в місці, де Зе був особисто. Єдине, що допомогло б уникнути погіршення переговорних позицій, – це дзеркальна ескалація по всій лінії фронту з нашого боку. Тільки це може унеможливити подібні випади в майбутньому. Адже Рашка як-ніяк на цьому етапі тактично теж зацікавлена в пацифікації конфлікту і досягнення домовленостей і значний відкат назад у цьому процесі їм не потрібен», – вважає Денис Мацола.

«Чому ескалація? Це відповідь Кремля на дискусію про те, як змінити «Мінськ». Їм не потрібен новий шматок території в Золотому або ще десь на Донбасі. Їм потрібно буквальне виконання «Мінська». Саме так, як ці угоди написані. Чому «Мінськ» настільки важливий? Тому що там зафіксована мета війни для Кремля: контроль. За «Мінськом» Україна спочатку надає постійні політичні привілеї зараз окупованій території, а потім вже Москва забирає звідти свої збройні сили, повертаючи кордон, тому що ці політичні привілеї самі по собі будуть працювати як окупаційна армія. Це рівно той же сенс Мінських угод, який дозволив у 2014 і 2015 роках зупиняти наступ. Не хочете «Мінськ» у такому вигляді? Ось вам наступ. Не хочете наступ? Ось у вас є «Мінськ», – написав Дмитро Литвин.

Нагадаємо, Україна повідомить ОБСЄ про наступ бойовиків на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: