Зустріч із Путіним: чи можлива та в чому завдання Зеленського

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Зустріч президента РФ Володимира Путіна і президента України Володимира Зеленського можлива, але тільки за умови, що російський лідер отримає конкретні вигоди для себе. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Експерт переконаний, що зустріч заради самої зустрічі Володимиру Путіну не потрібна. Про це свідчить той факт, що в Ізраїлі лідери країн так і не зустрілися, хоча були натяки та інсайдерська інформація.

«Вочевидь, Путіну потрібна зустріч із Зеленським, тільки якщо він зможе щось отримати. Не дарма останнім часом заговорили про постачання води до Криму в обмін на виведення військ з Донбасу. Можливо це буде якийсь інший формат. Але є відчуття, що сама по собі заява – це не дурість глави фракції СН, а тестування суспільства», – прокоментував політолог.

На його думку, якщо Україна погодиться на подібні заходи, навіть не в озвученому форматі, то зустріч із Путіним відбудеться, інакше – ні.

Експерт зауважив, що головне завдання Зеленського буде не в тому, щоб переконати Путіна в чомусь. У пріоритеті для президента України – утримати коаліцію, яка вже розвалюється, серед тих, хто підтримує Україну, утримати хоча б ті позиції Меркель і Макрона, які є.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог наполіг, що для цього потрібна активна дипломатія та кроки, які покажуть, що Україна готова захищати сама себе.

«Почалося з того, що Зеленський зателефонував Путіну і потім зізнався, що західні партнери були категорично проти цього. Після того, як розмова відбулася, Захід сприйняв цей жест як порушення попередніх домовленостей, які були досягнуті за часів правління п'ятого президента. Зокрема, йшлося про принцип «нічого про Україну без України». У підсумку почався виток переговорів про Україну без нашої участі», – поділився думками Леонов.

За його словами, закупівля України е/е в Росії стала останньою краплею. Питання про те, що з РФ треба торгувати і пом'якшувати санкції, вийшло на новий рівень на Заході.

«Багато речей дзеркальні. Не може Україна вимагати посилення санкцій, більш жорсткого ставлення до Путіна, а сама пом'якшувати зв'язки з Росією», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, новий керівник Офісу президента України Андрій Єрмак не виключає персональної зустрічі українського лідера Володимира Зеленського із російським колегою Володимиром Путіним до Нормандських переговорів у квітні, але поки таких домовленостей немає.

Відзначимо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: