Злиття та поділ: чому перекроюють міністерства

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рішення про поділ Міністерства ветеранів та окупованих територій абсолютно правильне. Від початку їх злиття було помилкою. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Політолог звернув увагу на те, що виникає дуже багато дискусій з приводу того, що в Україні постійно то об'єднують, то розділяють міністерства.

«На жаль, це дійсно вже традиційна ситуація в українській політиці, яка відбувається не вперше. Подібні речі відбувалися за час правління Кучми, Ющенка, Януковича і тепер Зеленського», – нагадав Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» пояснив, що основний мотив такого перекроювання міністерств – скорочення витрат на бюрократичний апарат. Отже, за рахунок цього можна буде збільшити зарплати міністрам, чиновникам відомств.

Однак не завжди поділ/об'єднання доречно, потрібно враховувати функціональність, вказав політолог.

На його думку, рішення про скорочення деяких міністерств і створення міністерств з еклектичним наповненням помилкове. До таких рішень можна віднести об'єднання Міністерства ветеранів та міністерства окупованих територій.

Доручення Зеленського: як міністри та нардепи впоралися із завданнямиДва доручення Володимира Зеленського повинні були виконати до 1 лютого. Завдання виконані лише частково.

«Дуже різні функції. Спочатку навіть міністр Оксана Коляда визнавала, що цього не варто робити. Але не вона ухвалює рішення. Зрештою влада повертається до нормальної моделі. Тимчасово окупованими територіями, питаннями реінтеграції потрібно займатися окремо. Це складна робота, яка відрізняється від роботи з ветеранами», – прокоментував Фесенко.

На думку експерта, також дуже еклектичні та занадто роздуті міністерство економіки, куди включили все, що могли – аграрну, промислову політику. Це стосується й міністерства культури, спорту, молоді.

«Схоже більше на «недоміністерства», де не може бути органічної політики», – поділився враженнями політолог.

Що стосується мінекономіки і міністерства культури, то рішення про реорганізацію – питання часу, додав Фесенко.

«Для поділу мінекономіки потрібно завершити земельну реформу. Також, можливо пізніше, коли уряд будуть оновлювати більш системно, вирішать і це питання. У разі міністерства культури ухвалювати рішення поки ніхто не готовий: ані міністр, ані президент, ані прем'єр. Але ситуація в міністерстві ненормальна», – підсумував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України буде розділено.

Також читайте інтерв'ю міністра економіки Тимофія Милованова на нашому сайті.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, як міністри та нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: