Чому Верховна рада не може зараз звільнити Ситника

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Верховна рада не може звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, оскільки не має для цього належних підстав. Таку думку «Слово і Діло» висловив експерт з конституційного права Олександр Москалюк, коментуючи той факт, що в парламенті зареєстрували відповідну постанову.

«Законодавством чітко передбачені підстави, коли відповідне рішення може бути ухвалено Верховною радою. Воно може бути ініційоване щонайменше третиною, але при цьому мають бути підстави і найбільша з них – наявний вирок суду. А в Ситника не вирок, а корупційне правопорушення», – пояснив юрист.

Нагадаємо, у вересні минулого року Сарненський суд Рівненської області визнав директора НАБУ Артема Ситника винним в адміністративному правопорушенні через відпочинок лиректора НАБУ у мисливському господарстві «Полісся – Сарни», оскільки вартість відпочинку порушує встановлені законом обмеження щодо отримання подарунків. Через це рішення суду Ситник опинився в реєстрі корупціонерів і мав би сплатити 3 тис. 400 гривень штрафу, але оскаржив рішення суду.

Щодо підстав, які дозволяють Верховній раді звільнити директора НАБУ, то для цього має бути обвинувальний вирок суду, що набув чинності; припинення громадянства України чи виїзду для проживання за межі України; набуття громадянства іншої держави; встановлення судом факту сумісництва; невчасного подання декларації про доходи та витрати; висновку аудиторів; боргів з аліментів; необґрунтованих активів.

«Якщо депутати дійсно хочуть звільнити Ситника на юридичних підставах, їм варто було би спочатку внести зміни до закону, а потім вже його звільняти. Це не питання особистих симпатій чи антипатій до Ситника, але якщо йдеться про нормальну юридичну практику, зараз Ситника не можна звільнити», – переконаний юрист.

За словами Олександра Москалюка, якщо парламент й звільнить директора НАБУ, він зможе поновитись на посаді через Адміністративний суд.

Раніше ми писали, що Ситник заробив майже 200 тисяч гривень у січні.

Також ми повідомляли, що НАБУ отримає доступ до закритої частини декларацій чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: