Служба в армії з 18 років: навіщо змінили призовний вік

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

16 січня Володимир Зеленський підписав указ про призов у 2020 році на строкову службу з 18 років. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу згідно з указом №13/2020 президента встановлено такі: весняний призов – у квітні-червні 2020 року; осінній призов – у жовтні-грудні 2020 року. У коментарі «Слово і Діло» директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський пояснив, що відповідно до закону призовний вік в Україні починався з 18 років, але протягом останніх 5 років, із початком військових дій, була загроза того, що призовників можуть відряджати на Донбас.

Військовий експерт уточнив, що підвищення призовного віку до 20 років було тимчасовим рішенням, яке регулювалося указом президента, а не законом.

На його думку, рішення влади знизити призовний вік і повернутися до позначки 18 років спричинено багатьма факторами, але головний із них – відсутність призовного контингенту.

«Сьогодні можна сказати, що йде очевидний недобір у збройні сили, інші силові структури. Зниження призовного віку в основному пов'язано з цим», – пояснив Сунгуровський.

За його словами, прорахунок оптимального віку призовника супроводжується складною формулою.

Оманливі рекорди: чи допоможе армії найбільший бюджет 2020 рокуНавіть рекордний Державний бюджет 2020 року не забезпечить якісного розвитку Збройних сил України.

«Це пов'язано зі станом ринку праці в Україні. Залучення на рік молодої людини до лав ЗСУ – мінус його участь в економічному і соціальному житті держави. Важливо, який стан ринку праці зараз і який стан того контингенту, який буде призиватися: стан здоров'я, чи вчиться молода людина або, може, є відмазки», – прокоментував військовий експерт.

Він зазначив, що з огляду на вказані фактори варто ухвалювати рішення, який контингент закликати, кому давати відстрочки та чи давати взагалі. На жаль, ці дані закриті.

Директор військових програм Центру Разумкова звернув увагу, що міністр оборони виступає за скорочення терміну строкової служби, мовляв, це підвищить професіоналізм армії. Однак експерт критично оцінив таку заяву й наполіг, що професіоналізм армії залежить передусім від рівня підготовки солдатів.

Сунгуровський акцентував, що за рік нереально зробити з призовника професіонала. Для цього потрібно щонайменше п'ять років.

«Із сучасною технологічною базою і технікою, з якою воюють ЗСУ, для того, щоб просто освоїти, вивчити і навчитися нею користуватися, року не вистачає. Про жодний професіоналізм не йдеться. Підхід тільки один – перехід на контрактну армію. Це веде до професіоналізму», – прокоментував Сунгуровський.

Військовий експерт переконаний, що тільки в умовах, коли людина служить не кілька років, а служба стає професією на 5-10 років, можна створити професійну армію.

«Призов потрібен фактично для того, щоб закрити дірки тих спеціальностей, які переважно не є дефіцитними і не пов'язані з обслуговуванням, використанням техніки», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що призовний вік був знижений до 18 років, щоб охочі мали можливість добровільно піти на строкову службу.

«Слово і Діло» вивчило, як змінювалися зарплати і пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Чи допоможе армії найбільший бюджет 2020 року – читайте в авторській колонці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: