В ЄС планують вилучити з обігу дрібні монети

Читать на русском
Європейська комісія планує вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 євроценти.  Така пропозиція міститься в робочій програмі Єврокомісії.
Ілюстративне фото.

Європейська комісія планує вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 євроценти.

Така пропозиція міститься в робочій програмі Єврокомісії, яку представлять в кінці січня, пише видання Süddeutsche Zeitung.

У Нацбанку підрахували кількість вилучених монет дрібних номіналівЗа даними НБУ, в цілому в обігу станом на 1 жовтня перебувало близько 5,7 млрд штук таких монет.

У документі наголошується, що в значній кількості країн ЄС вже діє правило округлення цін до 5 центів. Єврокомісія планує поширити цю практику на всі країни єврозони.

У Єврокомісії вважають, що «єдині правила округлення» скоротять витрати на карбування, облік і транспортування монет дрібних номіналів.

Нагадаємо, дрібні монети 1, 2 і 5 копійок перестали бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2019 року. З цієї дати монети не приймають під час розрахунків за товари та послуги, а НБУ почав вилучати ці монети з готівкового обігу. У той же час громадяни зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів протягом наступних трьох років.

Також у Нацбанку підрахували кількість вилучених монет дрібних номіналів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: