У Мінекономіки пояснили зростання безробіття в Україні

Читать на русском
За інформацією, ключовим драйвером сезонності є щорічне зростання зареєстрованих безробітних у сільській місцевості до пікових значень саме в зимовий період.

У Мінекономіки заявили, що збільшення кількості безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, у грудні 2019 року порівняно з листопадом на 17% до 338,2 тис. осіб, є традиційним сезонним явищем.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

За інформацією, ключовим драйвером сезонності є щорічне зростання зареєстрованих безробітних у сільській місцевості до пікових значень саме в зимовий період.

Як змінювався рівень безробіття в Україні в 2013-2019 рокахВ Україні в листопаді було 288,9 тисяч безробітних і 80,9 тисяч відкритих вакансій. На одне місце претендували чотири особи.

«Переважна більшість сільського населення залучена до сектору сільського господарства, який має сезонний характер. А отже, із закінченням сезону польових робіт такі працівники схильні ставати на облік у Державній службі зайнятості на період тимчасового безробіття до початку нового сезону польових робіт. Це й призводить до такого помітного збільшення кількості зареєстрованих безробітних наприкінці року», - нагадали в Мінекономіки.

Крім того, в Україні використовуються два показники, що характеризують рівень безробіття, а саме: рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) і рівень зареєстрованого безробіття. Рівень безробіття (за методологією МОП) - це співвідношення кількості безробітних певного віку робочої сили зазначеного віку. Рівень зареєстрованого безробіття - це співвідношення кількості безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, до середньорічної кількості населення працездатного віку.

«Поняття «рівень безробіття» та «рівень зареєстрованого безробіття» не є тотожними. Тільки 22% всіх безробітних звертаються за послугами до Державної служби зайнятості. Тобто статус зареєстрованого безробітного має тільки кожен 5-й безробітний українець, а отже, кількість безробітних значно більша, ніж кількість зареєстрованих безробітних», - йдеться в повідомленні.

У Мінекономіки звертають увагу на те, що рівень безробіття за методологією МОП за 9 місяців 2019 року знизився до 8,1% (порівняно з 8,6% за 9 місяців 2018 року).

Нагадаємо, у вересні 2019 року повідомлялося про скорочення кількості безробітних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: