До України прибув офіційний представник Ірану

Читать на русском
Офіційний представник Ірану прибув до України з офіційними вибаченнями в зв'язку з авіакатастрофою МАУ в Тегерані.

Офіційний представник Ірану прибув до України з офіційними вибаченнями в зв'язку з авіакатастрофою МАУ в Тегерані.

Про це повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час брифінгу.

За його словами, до Києва прибув міністр інфраструктури та доріг, з яким українська сторона також планує обговорити питання передачі чорних скриньок літака МАУ.

«Іранці вже тут. Що ми робимо з чорними скриньками? Це і є частиною наших переговорів. Це міністр інфраструктури та доріг, він є офіційним представником Ірану. Його головне завдання – передати офіційні вибачення і визнання того, що сталося. Ми сподіваємося, що ми зможемо піти далі й обговоримо проблеми практичні, у тому числі передачу скриньок», - повідомив Пристайко.

Він також додав, що міністр є уповноваженим представником уряду Ірану. Його статус дозволяє донести офіційну позицію.

Напередодні стало відомо, що керівник іранської комісії з розслідування катастрофи може відвідати Україну, щоб поспілкуватися з українським колегою й відвідати лабораторію із розшифровки бортових самописців.

Boeing-737 «Міжнародних авіаліній України» розбився 8 січня через дві хвилини після вильоту з аеропорту Тегерана. На борту перебували дев'ять членів екіпажу і 167 пасажирів, усі вони загинули.

Спочатку Іран заперечував свою причетність до інциденту, але 11 січня визнав, що лайнер був ненавмисно збитий ракетою через «людську помилку». У Корпусі вартових ісламської революції пояснили, що система ППО країни прийняла лайнер за крилату ракету, а в оператора зв'язку було п'ять секунд на ухвалення рішення і він зробив неправильний вибір.

Роухані в телефонній розмові із Зеленським попросив вибачення, висловив співчуття і пообіцяв покарати винних. 14 січня повідомлялося про арешт кількох людей у цій справі. 19 січня до Києва доставили тіла 11 загиблих українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: